Magazin
21 ogledov

Debelost zaradi poroke

poroka, torta Shutterstock
Tako poroka kot ločitev lahko povzročita naraščanje telesne teže, je pokazala raziskava, ki so jo izvedli na American Sociological Association.

Največja nevarnost za pridobivanje kilogramov je v obdobju do dveh let po poroki ali ločitvi, so izsledili v omenjeni raziskavi, ki so jo izvedli s pomočjo 10.071 udeležencev. Udeleženci so bili vključeni v raziskavo vse od leta 1986, spremljali pa so njihovo spremembo teže, indeks telesne mase, razmerje med višino in težo ter njihov zakonski stan.

Primerjali težo udeležencev

V raziskavi so primerjali indeks telesne mase tistih, ki so se poročili ali ločili, s tistimi, ki so bili že dalj časa poročeni ali samski. Po tem, ko so izvzeli vse druge dejavnike, kot so nosečnost, zdravje in finančno stanje, je bila povezanost med spremembo zakonskega stana in naraščanjem telesne teže še vedno tesna.

Mladoporočenke na prvem mestu

V največji nevarnosti so bile mladoporočenke, ki so se zredile v 33 odstotkih. Te so pridobile tudi največ telesne teže. Indeks telesne mase se jim je v povprečju povečal za tri odstotke. Ženske, ki so se pred kratkim ločile, so se zredile v 22 odstotkih. Tudi pri moških ni bilo dosti drugače. Razlika je bila le v tem, da so se moški v povprečju zredili za manj kilogramov kot ženske. 22 odstotkov mladoporočenih moških in 21 odstotkov ločenih moških je pridobilo nekaj kilogramov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.