Dementni desetletniki

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Danes je obolelih že 30 tisoč ljudi, čez deset let jih bo še enkrat več. Ključno je zgodnje odkrivanje.
Oglej si celoten članek

“V Sloveniji ima demenco približno 30 tisoč ljudi. Pričakovati je, da se bo v naslednjem desetletju njihovo število podvojilo, v štirih desetletjih pa potrojilo ali početverilo,” pravi specialist nevrofiziolog Zvezdan Pirtošek.

Nekaj jih lahko preprečimo

Preprečimo lahko le malo vrst demence, nadaljuje sogovornik: “Med take spadata demenca v sklopu alkoholizma oziroma pomanjkanja nekaterih vitaminov, predvsem skupine B, pri čemer je pomembno pravočasno odkritje nevroloških bolezni.” Na žalost še ne moremo preprečiti alzheimerjeve bolezni, lahko pa jo s specialnimi slikanji in genskim testiranjem napovemo že leta in desetletja pred prvimi znaki, dodaja Pirtošek.

Bolezen, ki boli svojce

Vsaka vrsta demence ima svoje znake, razlaga Danica Simšič iz Spominčice – združenja za pomoč pri demenci Slovenije, “v glavnem pa se postopoma izgubi sposobnost pomnjenja, nenehno se zastavljajo ista vprašanja, zmanjša se možnost presoje, pojavijo se motnje krajevne, časovne in situacijske orientacije, spremenita se čustvovanje in vedenje ter pešata razumevanje govora in sposobnost izražanja”. Ker je demenca bolezen, ki obolelega ne boli, boli pa svojce, lahko ti podporo in nasvete poiščejo pri Spominčici.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.