Magazin > Lepota & telo
63 ogledov

Dementni desetletniki

fantek Shutterstock
Danes je obolelih že 30 tisoč ljudi, čez deset let jih bo še enkrat več. Ključno je zgodnje odkrivanje.

“V Sloveniji ima demenco približno 30 tisoč ljudi. Pričakovati je, da se bo v naslednjem desetletju njihovo število podvojilo, v štirih desetletjih pa potrojilo ali početverilo,” pravi specialist nevrofiziolog Zvezdan Pirtošek.

Nekaj jih lahko preprečimo

Preprečimo lahko le malo vrst demence, nadaljuje sogovornik: “Med take spadata demenca v sklopu alkoholizma oziroma pomanjkanja nekaterih vitaminov, predvsem skupine B, pri čemer je pomembno pravočasno odkritje nevroloških bolezni.” Na žalost še ne moremo preprečiti alzheimerjeve bolezni, lahko pa jo s specialnimi slikanji in genskim testiranjem napovemo že leta in desetletja pred prvimi znaki, dodaja Pirtošek.

Bolezen, ki boli svojce

Vsaka vrsta demence ima svoje znake, razlaga Danica Simšič iz Spominčice – združenja za pomoč pri demenci Slovenije, “v glavnem pa se postopoma izgubi sposobnost pomnjenja, nenehno se zastavljajo ista vprašanja, zmanjša se možnost presoje, pojavijo se motnje krajevne, časovne in situacijske orientacije, spremenita se čustvovanje in vedenje ter pešata razumevanje govora in sposobnost izražanja”. Ker je demenca bolezen, ki obolelega ne boli, boli pa svojce, lahko ti podporo in nasvete poiščejo pri Spominčici.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.