Magazin > Lepota & telo
515 ogledov

10 znakov, da ste pod stresom

ženska, stres Shutterstock
Če vam glavobol pokvari konec tedna, če vam nočne more kratijo spanec in če so vaše dlesni nenadoma začele krvaveti, ste morda pod stresom. Ne spreglejte desetih tihih znakov stresa.

Glavobol: Pogosti in močni glavoboli, ki se pojavljajo tudi ob koncih tedna in takrat, ko niste v službi, lahko kažejo, da ste pod stresom. Poskusite s sprostilnimi tehnikami in z urejenim urnikom spanca.

Menstruacijske bolečine: Ženske, ki trpijo zaradi stresa, imajo lahko dvakrat hujše bolečine ob menstruaciji kot tiste, ki niso pod stresom, je pokazala harvardska raziskava. Krivo naj bi bilo porušeno hormonsko ravnotežje.

Boleče dlesni: Pojavijo se zaradi škripanja z zobmi med spanjem, ki pa je lahko še intenzivnejše med stresnim obdobjem.

Nočne more: Če se ponoči pogosto zbujate zaradi čudnih, morečih sanj, nato pa vas neprijetne misli silijo k bedenju, ste verjetno pod stresom. Do mirnega spanca vam bo morda pomagal metin čaj, ki ga spijete pred spanjem, vsekakor pa pozornost posvetite tudi urniku spanja – če se le da, se vsak večer v posteljo odpravite ob enaki uri.

Krvaveče dlesni: Brazilski raziskovalci so ugotovili, da imajo ljudje, ki trpijo zaradi stresa, več težav s krvavečimi dlesnimi. Krivec naj bi bil stresni hormon, ki slabi imunski sistem in tako omogoča bakterijam, da napadejo dlesni.

Pojav aken: Stres je lahko razlog za pojav mozoljčkov in aken pri odraslih. Če so se težave s kožo pojavile iznenada, temu prilagodite tudi kozmetiko.

Želja po sladkem: Niste sladkosnedi, zdaj pa vam kar naenkrat prija nekaj sladkega? Če ne trpite zaradi predmenstrualnega sindroma, je verjetno kriv stres.

Srbečica: Tudi srbečica je lahko znak, da ste pod stresom, poročajo japonski raziskovalci, ki dodajajo, da stres in občutek tesnobe lahko poslabšata stanje dermatitisa in ekcemov.

Močne alergije: Stresni hormoni lahko stimulirajo proizvodnjo beljakovin v krvi, ki je vzrok za pojav alergijskih reakcij. Neka raziskava v Ohiu je pokazala, da so ljudje, ki so imeli težave z alergijami, pogosto imeli tudi več drugih simptomov stresa.

Bolečine v trebuhu: Da ste pod stresom, vam lahko povedo tudi bolečine v trebuhu. Neka raziskava je pokazala, da imajo tisti, ki trpijo zaradi stresa, trikrat več možnosti za bolečine v trebuhu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.