Magazin > Lepota & telo
89 ogledov

Psi zavohajo raka na pljučih

labradorec Shutterstock
Da psi lahko zavohajo raka, so znanstveniki prvič namignili že leta 1989. Raziskave so nato pokazale, da psi z vohom prepoznajo kožnega in črevesnega raka, raka mehurja ter raka na dojkah. Zdaj pa ugotavljajo, da lahko zavohajo tudi raka na pljučih.

Nemški zdravniki so v reviji European Respiratory Journal zapisali, da se psi lahko naučijo zavohati pljučnega raka, in to že v zgodnji fazi bolezni. Nemški raziskovalci so za potrebe raziskave strenirali štiri pse – dva nemška ovčarja, avstralskega ovčarja in labradorca. Psi so raka pravilno prepoznali v izdihani sapi 71 odstotkov rakavih bolnikov. Hkrati so pravilno nakazali, da 372 od 400 udeleženih v raziskavi nima raka, je pojasnil Thorsten Walles, eden od avtorjev raziskave.

Razvijajo elektronski nos

Katere kemikalije točno psi zavohajo, znanstveniki ne vedo in pravijo, da je do teh ugotovitev še zelo dolga pot. Menijo pa, da tumorji proizvajajo "hlapljive kemikalije", ki jih pasji smrček lahko zavoha. No, psov kemikalije, povezane s kronično obstruktivno pljučno boleznijo in kajenjem (v raziskavo so bili vključeni tudi kadilci in bolniki s kronično obstruktivno pljučno boleznijo), niso zmedle. Raziskovalci pravijo, da psi ne bodo postali "orodje" v ambulantah, zato razvijajo "elektronske nosove", ki bi znali prepoznati iste kemikalije kot pasji smrček.

Komentarjev 1
  • mufi 22:56 24.avgust 2011.

    nič novega, če se spomnim obnašanja malega kužka, ki , danes vem, da je vedel, že daljnjega leta 67, kar prisotnim , bližnjim, ljudem ni bilo jasno ; pa dohtarjem najbrž tudi ne