Magazin > Lepota & telo
79 ogledov

Debelost kriva za raka dojke

telo, prsi Shutterstock
Debelost je tisti dejavnik, ki pri starejših ženskah najbolj poveča tveganje za najbolj pogosto obliko raka dojke, pravijo raziskovalci. Debelosti sledita alkohol in kajenje.

Do tega pomembnega zaključka so prišli strokovnjaki britanske organizacije Cancer Research UK, ki so pregledali podatke o raku dojke pri Britankah. Ugotovili so, da je večina primerov raka dojke "hormonsko pogojena", kar pomeni, da rast tumorja spodbudijo hormoni. In ravno debelost oziroma prevelik delež maščobe v telesu zakrivi, da se raven estrogena in testosterona, ki sta za nastanek raka dojke "problematična hormona", zviša. "Pri ženskah v postmenopavi, ki imajo visoke vrednosti estrogena in testosterona, je tveganje za raka dojke dvakrat ali trikrat večje kot pri ženskah z nižjimi, normalnimi vrednostmi," pravijo britanski strokovnjaki. Raziskovalci sicer že nekaj časa vedo, da določeni dejavniki, med katerimi so tudi nosečnost, oralna kontracepcija in menopavza, vplivajo na tveganje za raka dojke. A ravno omenjeni zaključki Cancer Research UK opozarjajo, da naj bi bila prav debelost tista, ki med vsemi dejavniki najbolj povečuje tveganje. Je pa tudi dejavnik, na katerega ženske zmorejo vplivati, dodajajo Britanci.

Koliko tehtate, pijete in kadite?

Ekipa strokovnjakov z Univerze Oxford je pod pokroviteljstvom Cancer Research UK proučila kartoteke skoraj 6.300 žensk v postmenopavzi – želeli so najti dejavnike, ki bi razložili, zakaj so nekatere ženske zbolele za hormonsko pogojeno obliko raka dojke in druge ne. Kot glavni dejavnik so prepoznali debelost, tesno pa sledita kajenje in alkohol. Povišane ravni estrogena in testosterona so opazili pri ženskah, ki so imele indeks telesne mase višji od 25, ter pri ženskah, ki so popile več kot dve enoti in pol alkohola dnevno ali pokadile več kot 15 cigaret na dan. A vse to so dejavniki, na katere ženske lahko vplivajo, so prepričani strokovnjaki. Shujšati ter zmanjšati ali celo opustiti kajenje in pitje alkohola namreč ni nemogoče, dodajajo.

Komentarjev 1
  • Alja Dimic 10:36 26.julij 2011.

    Prevlada estrogena prizadene več kot polovico žensk v vseh evropskih državah. To povzroča neravnovesje med "stimulirajočim hormonom" estrogenom in "pomirjujočim hormonom" progesteronom ter je vzrok številnih presnovnih motenj, depresij, anksioznosti, raka... Testiranje hormonov iz sline je priporočena, natančna, hitra in ...prikaži več priročna metoda za ugotavljanje vsebnosti ter razmerja hormonov, ter se opravi brez posega v telo. S hormonskim testom iz sline na enostaven način dobimo rezultate, ki nam pokažejo vsebnosti določenih hormonov v telesu (estrogen, progesteron, testosteron...). Na podlagi tega točno vidimo, katerega hormona je preveč ali premalo. Pomagamo si lahko z zelišči, prilagojeno prehrano in z bioidentičnimi hormonskimi kremami (brez sintetičnih hormonskih terapij).