Magazin > Lepota & telo
288 ogledov

Podcenjena klamidija

poljub, parček Shutterstock
Na prvem mestu med spolno prenešenimi okužbami so okužbe s klamidijo in bradavice.

Okužbe z bakterijo klamidije in primeri genitalnih bradavic, ki jih povzroča tudi humani papiloma virus, so po pojavnosti na prvem mestu, kaže letno poročilo inštituta za varovanje zdravja (IVZ) o spolno prenesenih okužbah (SPO) v Sloveniji. Lani je bilo tako po podatkih IVZ v Sloveniji prijavljenih skupaj 813 primerov  – od tega 20 tujih državljanov –, pri čemer so moški s 35 primeri več v prednosti.

Malo testov na klamidijo

Na IVZ ocenjujejo, da podatki o prijavljenih spolno prenosljivih okužbah dejansko podcenjujejo pojavljanje teh okužb med prebivalstvom, predvsem spolno prenesene klamidijske okužbe, "saj je v Sloveniji opravljenih zelo malo laboratorijskih preiskav na klamidijo". Število prijavljenih primerov zato ni zanesljiv pokazatelj bremena te okužbe, piše v poročilu.

Pri mladih klamidija

Statistika o spolno prenosljivih boleznih po podatkih IVZ kaže, da so najpogostejše okužbe s klamidijo (41) in gonorejo (7) v starostni skupini od 20 do 24 let. Pojavile so se tudi okužbe s sifilisom in virusom HIV, vendar v zelo majhnih odstotkih.

Sifilis pri moških

Poročilo ugotavlja, da je primerov zgodnjega sifilisa nesorazmerno veliko pri moških, ki imajo spolne odnose z moškimi. Od 34 primerov zgodnjega sifilisa pri moških jih je 16 navedlo vsaj enega moškega spolnega partnerja v zadnjih treh mesecih. V splošnem pa SPO pri nas pogosto ostanejo neprepoznane, številne diagnosticirane pa niso prijavljene, še piše v poročilu.

Genitalne bradavice

Med posledicami virusnih okužb so na prvem mestu genitalne bradavice. Toda pozor – kondom ni stoodstotna zaščita pred to nadlogo, saj se genitalne bradavice pojavljajo tudi na stegnih in trebuhu. 260 je bilo vseh primerov genitalnih bradavic lani.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.