Magazin > Lepota & telo
92 ogledov

Tri ure sonca proti raku dojke

rak dojke Shutterstock
Rak dojke je strah vsake ženske. O nevarnostih sonca beremo vsak dan. A nova raziskava je pokazala, da tveganje za raka dojke lahko zmanjša ravno sonce.

Raziskovalci na Univerzi Toronto so prišli do zaključka, da ženske, ki vsak dan preživijo tri ure na soncu, za polovico zmanjšajo tveganje za raka dojke. In to je le zadnja v vrsti raziskav, ki kažejo, da vitamin D ("sončni vitamin") pomaga varovati pred rakom. Strokovnjaki iz Toronta so ugotovili naslednje: tri na soncu preživete ure dnevno med aprilom in oktobrom poskrbijo za toliko vitamina D, da je "verjetnost za nastanek tumorja opazno manjša". Laboratorijski testi so namignili, da celice v prsih zmorejo spremeniti vitamin D v hormon, ki naj bi imel protirakave sposobnosti.

Ste dovolj zunaj?

Da bi raziskali povezanost raka dojke in izpostavljenosti sončnim žarkom, so v Torontu proučevali podatke o dobrih tri tisoč ženskah, ki so zbolele za rakom dojke, in skoraj 3.500 zdravih ženskah, ki niso imele nikoli težav s tumorji. Vse so morale tudi čim natančneje opredeliti, koliko časa približno so preživele na soncu od nastniških let do 74. leta starosti. Strokovnjaki so zaključili, da imajo ženske, ki so v najstniških letih preživele na soncu vsaj 21 ur na teden, 29 odstotkov manj možnosti za raka dojke kot tiste, ki so bile na soncu manj kot uro na dan. Ženske, ki so največ časa na soncu preživele v petdesetih in šestdesetih letih, so tveganje zmanjšale za 26 odstotkov, starejše od šestdeset pa za polovico.

Nujne dodatne raziskave

Nekaj vitamina D sicer telo dobi s hrano (jejte mastne ribe, jajca), približno devet desetin vitamina D pa nastane v koži, ko je izpostavljena sončnim žarkom. Nadaljnje raziskave so seveda nujne, strokovnjaki pa dodajajo, da bo omenjene in vse druge že dokazane zdravstvene koristi sonca treba primerjati z nevarnimi posledicami izpostavljanja sončnim žarkom – število primerov malignega melanoma namreč vztrajno raste.

Komentarjev 1
  • secufin 14:45 08.julij 2011.

    To, da nas bombardirajo z reklamami za kreme je največja bedarija, saj ravno te povzročajo raka! Poglejte kaj je v kremah! Če bi sonce bilo tako nevarno, bi ljudje že zdavnaj izumrli! Farmacija in kozmetična industrija nam svoje strupe drago ...prikaži več prodajata, na koncu (ko zbolimo za rakom) pa svoje pristavi še zdravstvo in država! Tako lepo vsi zaslužijo na plečih državljanov!