Magazin > Lepota & telo
1295 ogledov

Brusnice, rdeči čudeži zdravja

Brusnica je vsestranska zdravilna rastlina. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Brusnice, ki vsebujejo veliko vitamina C, provitamina A, vitaminov B1, B2, B3, kalija in magnezija, so zaradi zdravilnih učinkov poimenovali tudi rdeči čudeži zdravja.

Trde, rdeče in okrogle jagode imajo zaradi velike količine vitamina C kisel in rahlo trpek okus. S prehranskega vidika so zelo dragocene, saj vsebujejo vitamine A, B, C, kalij, rastlinska vlakna in bioflavonide, ki z močnim antioksidacijskim delovanjem zmanjšujejo tveganje za celo vrsto različnih bolezni, med drugim tudi raka dojke in debelega črevesa.

Izvleček brusnice za zdrava sečila
Pri kroničnih vnetjih sečil, ki se kažejo s stalno navzočnostjo bakterij v seču, si lahko uspešno pomagamo z izvlečkom plodov brusnice. Aktivne snovi v brusnicah namreč preprečujejo bakterijam, da bi se oprijele stene sečil. Pri zdravljenju so najbolj učinkovite sveže brusnice, sok sveže iztisnjenih brusnic ali kakovostni izvlečki.

Brusnic in njenih pripravkov se morajo izogibati tisti, ki so nagnjeni k ledvičnim kamnom. Vsebuje namreč precej oksalne kisline, ki vpliva na hitrejšo tvorbo kamnov.

Za zdravo srce, vid in dlesni
Brusnice pomagajo tudi pri preprečevanju nekaterih dejavnikov, ki spodbujajo nastanek bolezni srca in ožilja. Raziskave so pokazale, da izvleček brusnic zmanjšuje oksidacijo LDL (slabega) holesterola. Hipurična kislina, ki jo prav tako najdemo v brusnicah, je pravi naravni antibiotik, brusnice pa delujejo tudi proti glivicam. Antocianini in proantocianidi iz brusnic pomagajo pri obnovi celic, ki so odgovorne za vid, uživanje brusnic pa je zelo koristno tudi za zdravje dlesni.

Z brusnicami do lažje prebave
Kot sestavine omak lajšajo prebavljivost jedi, brusnice pa tudi varujejo prebavni sistem pred številnimi bakterijami. Več raziskav je pokazalo, da sestavine iz brusnic uničujejo bakterijo helicobacter pylori, ki naj bi povzročala čir na želodcu. Brusnice se priporočajo v prehrani diabetikov, čaj in sokovi iz brusnic pa so še posebej priporočljivi za otroke in starejše.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.