Magazin > Lepota & telo
33 ogledov

Konec čakanja na diagnozo

Zdravljenje naj bi bilo v prihodnosti bolnikom prijaznejše. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Poleg samopregledovanja bo pri zgodnjem odkrivanju raka dojke na voljo prenosni skener, ki ga bodo ženske lahko uporabljale same doma.

Nov skener namesto mamografa, bo olajšal tudi preglede pri zdravniku, saj ga bodo zaradi majhnosti lahko uporabljali tudi v ordinaciji osebnega zdravnika.

Izvidi v trenutku
Prednost skenerja, ki so ga razvili na Univerzi v Manchestru, je ta, da prisotnost malignih ali benignih tumorjev na dojki pokaže v trenutku in ni treba čakati na izvide. Tehnologijo so namreč izboljšali do te mere, da sliko vidimo v trenutku, ko nastane. Naprava deluje na osnovi radijskih frekvenc, vsaka sprememba v frekvencah, ki nakazuje na tumor, pa se na zaslonu obarva rdeče. Natančnih podatkov o tem, kdaj bo skener v uporabi, še ni.

Vsako leto jih zboli več
Najvišjo pojavnost raka dojke imajo evropske ženske, saj jih po zadnjih podatkih za to boleznijo vsako leto na novo zboli 332 tisoč. Po podatkih Društva onkoloških bolnikov Slovenije jih pri nas na leto zboli okrog tisoč, število pa narašča.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.