Magazin > Lepota & telo
65 ogledov

Najnevarnejša je jutranja cigareta

kajenje, cigareta Shutterstock
Zjutraj vstanete in kmalu prižgete prvo cigareto? Živite zelo nevarno, saj strokovnjaki ugotavljajo, da je tveganje za raka večje pri kadilcih, ki začnejo kaditi že zjutraj, kot pri tistih, ki prižgejo nekoliko kasneje.

Raziskava, objavljena v reviji Cancer, je pokazala, da je omenjeni "učinek jutranjega kajenja neodvisen od ostalih kadilskih navad". Za kaj gre? V študijo, narejeno na ameriškem Penn State College of Medicine, je bilo vključenih 4.776 kadilcev, ki so imeli pljučnega raka, in 2.835 zdravih kadilcev oziroma kadilcev, ki niso oboleli za rakom na pljučih. Raziskovalci so po analizi njihovih kadilskih navad prišli do zaključka, da jutranje kajenje v prvih tridesetih minutah po prebujajnju že tako visoko tveganje za razvoj raka na pljučih poveča za 79 odstotkov v primerjavi s kadilci, ki začnejo kaditi vsaj uro po tem, ko se zbudijo. Ameriški strokovnjaki so pojasnili, da je bil učinek "časa do prve cigarete" prisoten, tudi ko so "statistično prilagodili druge dejavnike, kot je na primer število pokajenih cigaret na dan".

Kadijo bolj intenzivno

V reviji Cancer je objavljena še ena raziskava – v njej so opazovali 1.850 kadilcev, med katerimi jih je 1.055 imelo raka vratu in glave. Tudi v tej študiji so našli povezavo med jutranjim kajenjem in rakom: posamezniki, ki so kadili že v prvih 30 minutah po vstajanju, so imeli 59 odstotkov več možnosti za razvoj raka kot posamezniki, ki so s kajenjem počakali vsaj uro. Avtorji raziskave priznavajo, da ne vedo natančno, kako razložiti povezavo. Joshua Muscar je o zgodnjih kadilcih povedal: "Ti imajo v telesu več nikotina in morda drugih toksinov, ki pridejo v organizem s kajenjem. In morda so bolj odvisni kot kadilci, ki se zjutraj kajenju lahko odrečejo vsaj prve pol ure." Robert West z britanskega Cancer Research UK pa pravi: "Kadilci, ki prižgejo hitro po tem, ko se zbudijo, običajno vsako cigareto pokadijo intenzivneje. Najverjetnejša razlaga teh ugotovitev je, da prej ko kadilec prižge, več dima gre v pljuča in večja je izpostavljenost kemikalijam, ki spodbujajo razvoj raka."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.