Magazin > Lepota & telo
130 ogledov

Epidemija prezgodnje menopavze

telo, trebuh Shutterstock
Še nedavno je veljalo, da so ženske, ki se jim menopavza zgodi pred štiridesetim letom, izjemno redke. A nove raziskave kažejo, da se delež tistih, ki v menopavzo vstopijo pred štiridesetim, hitro povečuje.

V študiji, narejeni na Imperial Collegeu v Londonu, so pregledali zdravstvene kartone skoraj pet tisoč Britank. Ugotovili so, da je žensk, ki jih doleti prezgodnja menopavza, kar šest odstotkov. Približno vsaka šestnajsta ženska se torej z menopavzo spopade, preden vstopi v peto desetletje, strokovnjaki pa so kot razlog izpostavili kajenje – jajčeca naj bi uničevali ogljikovodiki. Med razlogi za prezgodnjo "odpoved" jajčnikov so še nekakovostna prehrana, alkohol, stres, motnje ščitnice in hipofize ter celo "avtoimunski odgovor telesa, ki se počuti ogroženo". Ginekolog Luciano Nardo iz bolnišnice St. Mary's v Manchestru je pojasnil: "Reproduktivna sposobnost telesa se lahko ustavi kot odgovor na stres, slabo hrano, žalost, depresijo ... In v nekaterih primerih nikoli več ne začne delovati."

Prihaja epidemija?

Znana britanska nutricionistka Marilyn Grenville prav tako meni, da sta zelo pomembna razloga za prezgodnjo menopavzo neustrezna prehrana in stres. "Postali smo družba, prežeta s stresom, preveč sedimo. Mlada dekleta se gibljejo manj kot starejše generacije, hkrati pa pijejo preveč alkohola, zato lahko kmalu pričakujemo epidemijo prezgodnje menopavze," pravi Grenvillova. In posledice? Reproduktivne sposobnosti so končane (čeprav medicina zmore marsikaj), veliko večje pa naj bi bilo tudi tveganje za številne bolezni.

Komentarjev 2
  • Alja Dimic 09:41 04.avgust 2011.

    Bioidentična hormonska krema, Vitex, Cimicifuga racemosa...in seveda sprememba prehrane so odlična pomoč pri težavah s hormoni :)

  • korisnik_1213 12:18 01.avgust 2011.

    Tudi pri nas (Center prehranske terapije) opažamo veliko število žensk s prezgodnjimi simptomi menopavze. Sprememba prehrane je nujna, večina žensk pa si prav tako uspešno pomaga z bioidentičnimi hormonskimi kremami.