Magazin > Lepota & telo
17 ogledov

V mestu je bolj stresno

moški, depresija Shutterstock
Urbano okolje veča možnosti za pojav duševnih težav.

Ljudje, ki živijo v urbanem okolju, imajo v primerjavi s tistimi s podeželja kar 21 odstotkov več možnosti za pojav anksioznih motenj in do 39 odstotkov več možnosti za pojav drugih duševnih motenj, je pokazala nova študija, ki so jo izvedli nemški in kanadski znanstveniki.

Razlogov je več

Pri raziskovanju tega pojava so odkrili, da se možnosti za pojav tovrstnih motenj večajo sorazmerno s časom, ki ga posameznik preživi v mestu. Tako so duševnim težavam najbolj izpostavljeni tisti, ki so se v mestu rodili oziroma v njem živijo že od mladih nog. Pri magnetnih resonancah možganov so opazili, da se pri v mestu živečih ljudeh del možganov, odgovoren za čustvovanje in počutje (amigdala), na stresne dejavnike odziva zelo burno. Raziskovalci pravega razloga za ta pojav še niso našli, sklepajo pa, da gre najbrž za kombinacijo več dejavnikov. Možgani so v mestu že od rojstva izpostavljeni veliko dražljajem, kar bi lahko povečalo njihovo občutljivost, obenem pa je življenjski slog meščana bistveno drugačen od podeželanovega – žal je predvsem bolj nezdrav.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.