Magazin > Lepota & telo
116 ogledov

Trije proti stresu

Če ga spijete preveč, lahko melisin čaj povzroči zaspanost. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
V ljudski medicini še danes velja pravilo, da si v stresnih trenutkih pripravimo skodelico melisinega, baldrijanovega ali hmeljevega čaja.

Sproščujoča melisa
Čaj iz navadne melise pomaga k prijetnemu in sproščenemu počutju. Vendar pa bodite pazljivi pri količini popitega pripravka – nikar ga ne zaužijte preveč, saj utegne v prevelikih količinah povzročiti zaspanost in povečano utrujenost.

Pomirjevalni baldrijan
Baldrijanove kapljice ali čaj pomagajo pri vrsti živčnih motenj – uživate jih lahko ob izrazitih napadih tesnobe, razdražljivosti in nespečnosti. Baldrijanov čaj lahko uživate tudi dlje. Pijemo ga trikrat na dan, od tri do štiri tedne.

Hmelj proti nespečnosti
Hmelj se že stoletja uporablja predvsem kot naravno pomirjevalo, pri nespečnosti in za mirnejši spanec. Hmeljev čaj izrazito sprošča centralno živčevje ter lajša tesnobo in čustveni nemir. "Uporabo hmelja pa odsvetujem izjemno depresivnim, saj lahko v teh primerih deluje ravno nasprotno in duševno počutje še poslabša," opozarja vrtnarka in zeliščarica Danica Repnik.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.