Magazin > Lepota & telo
45 ogledov

Prenehajte kaditi s pomočjo sporočil

kajenje Shutterstock
Motivacijska sporočila povečajo možnost za prenehanje kajenja za 50 odstotkov, je pokazala nova raziskava.

V raziskavi, ki so jo izvedli v Veliki Britaniji na londonski šoli za higieno in tropsko medicino, je bilo udeleženih 5.800 kadilcev, ki so želeli prenehati kaditi. Udeležence so razdelili v dve skupini. V prvi skupini je bilo 2.915 kadilcev, ki so prejemali motivacijska sporočila za pomoč pri prenehanju kajenja, v drugi skupini pa jih je bilo 2.885, ki so prejemali običajna sporočila, ki niso bila povezana s kajenjem.

Motivacijska sporočila

Sporočila, ki so jih prejemali udeleženci v prvi skupini, so obsegala spodbude pri prenehanju, nasvete, kako obdržati telesno težo po prenehanju kajenja, in namige, kaj storiti, ko nastopi močna želja po cigareti. Namigi so bili preprosti in praktični: "Ko nastopi želja po cigareti, si privoščite kozarec brezalkoholne pijače in jo spijte po požirkih."

Preverili slino

Po koncu raziskave so preverili slino vseh udeležencev, ki je pokazala rezultate pri prenehanju kajenja. Izsledki raziskave so pokazali, da so imeli udeleženci v skupini, ki je prejemala motivacijska sporočila, boljše rezultate, saj jih je v povprečju v prvi skupini prenehalo kaditi dvakrat več kot v drugi.

Samo sporočila niso dovolj

Uspešni  udeleženci so dejali, da so motivacijska sporočila odličen pristop, saj je tako, kot bi imeli ob strani nekoga, ki vam je na voljo 24 ur na dan. Vodja raziskave Caroline Free pa je poudarila, da so sporočila le opora pri prenehanju kajenja in sama niso dovolj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.