Magazin > Lepota & telo
23 ogledov

Kadilke mislijo na samomor

10 odstotkov kadilcev, ki prenehajo kaditi sami in brez pomoči, vztraja le pribl Žurnal24 main
Kajenje. Z intenzivnostjo kajenja samospoštovanje pada, kažejo raziskave.

Kar 17 odstotkov slovenskih deklet je že poskusilo storiti samomor, med njimi pa je bil pomembno večji delež kadilk, so pokazali rezultati raziskave zdravstvenega varstva Koper. Dekleta, ki več kadijo, pa imajo tudi slabše mnenje o sebi in se pogosteje spopadajo z depresijo, je pokazala mednarodna raziskava European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs (ESPAD).

Slabši odnos s starši
Za kadilke je obenem značilno, da se v primerjavi z vrstnicami, ki ne kadijo, slabše razumejo s starši in so s svojim odnosom z njimi manj zadovoljne. Pri kadilcih obeh spolov sta bolj izraženi značilnosti impulzivnost in pogostejše iskanje razburjenja v primerjavi z nekadilci, manj pa vztrajnost in premišljenost. Kajenje ima torej poleg vpliva na telo zelo škodljiv vpliv tudi na razpoloženje. V Sloveniji med ljudmi, starimi 15 let in več, kadi nekaj manj kot 22 odstotkov žensk, od tega vsaj enkrat na teden ali pogosteje kadi nekaj več kot 16 odstotkov 15-letnic.

Preventiva na ulici

V sklopu kampanje HELP je bila letos dodana nova dejavnost: ulična umetnost. Na dogodkih, ki so od 28. do 31. maja organizirani v sklopu kampanje na temo Dajte nam namig, kako prenehati kaditi oziroma sploh ne začeti kaditi ali kako se upreti vplivu "dima iz druge roke", so mladi vabljeni, naj se izrazijo s slikanjem grafitov na platno ali papir ob pomoči slikarja grafitov. S to dejavnostjo poskušajo organizatorji pritegniti pozornost tudi tistih mladih, ki jih takšni dogodki do zdaj niso zanimali. Več na Help-eu.com.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.