Magazin > Lepota & telo
27 ogledov

Zelenjava omili posledice kajenja

Posledice škodljive razvade lahko ublažite z zdravim življenjskim slogom. (Foto: Žurnal24 main
Posledice kajenja lahko omili zdrava prehrana, a zdravi boste le, če prenehate kaditi.

Ponedeljek, 30. maj, bo tudi letos v znamenju svetovnega dne brez tobaka. Če se tudi vi spopadate s to škodljivo razvado in še zbirate moč, da se ji končno za vedno odrečete, lahko do takrat vsaj poskušate omiliti škodo. Ponujamo vam nekaj nasvetov.

Pokličite za pomoč Vsem, ki bi se radi odvadili kajenja, je vsak delovnik od 17. do 20. ure na voljo brezplačna telefonska številka 080 27 77, na kateri vam bodo svetovali in vam pomagali poiskati pravo pot do življenja brez cigarete.

Sadje in zelenjava
Študija, ki so jo pred kratkim opravili na Nizozemskem, je pokazala, da uživanje sadje in zelenjave pri kadilcih zmanjša možnosti za nastanek pljučnega raka. Pri tem strokovnjaki opozarjajo, da je bolj kot zaužita količina pomembna raznovrstnost. Bodite pozorni, da zaužijete čim več sadja in zelenjave različnih barv. Strokovnjaki tako kadilcem kot tistim, ki so kajenje opustili, svetujejo uživanje predvsem cvetače, brokolija, ohrovta, zelja in kolerabe. Raziskava je pokazala, da kadilci, ki tovrstno zelenjavo zaužijejo vsaj štirikrat na mesec, zmanjšajo možnost nastanka pljučnega raka za od 22 do 50 odstotkov. Po njihovih izkušnjah je najbolje uživati kar surovo zelenjavo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.