Magazin > Lepota & telo
515 ogledov

Nad kajenje s tabletami

10 odstotkov kadilcev, ki prenehajo kaditi sami in brez pomoči, vztraja le pribl Žurnal24 main
Najučinkovitejše sredstvo je dobra motivacija. Med številnimi metodami za prenehanje kajenja pa je tudi aromaterapija.

"Najučinkovitejše sredstvo za opustitev kajenja je še vedno dobra motivacija," pravi Nena Kopčavar Guček, splošna zdravnica iz Zdravstvenega doma Ljubljana. Dodaja, da znanstvenih podatkov o tem, katera tehnika opustitve je učinkovitejša od druge, ni zasledila.

Delež nenadnih smrti (tako imenovana smrt v zibki) je med otroki kadilk od tri- do štirikrat večji kot med otroki nekadilk.
Nena Kopčavar Guček
Nad kajenje s tabletami
V Sloveniji sta na voljo dve vrsti tablet za opuščanje kajenja: zyban in champix. "O primernosti zdravila za posameznika, ki se odvaja od kajenja, se je
treba posvetovati z osebnim zdravnikom, ki bo napisal beli recept,"
opozarja Kopčavar Gučkova. Pristavlja, da so tablete le podpora, pomembna pa je trdna
odločitev. Cena dnevne terapije je primerljiva s škatlico cigaret, priporočljivo trajanje zdravljenja pa je 12 tednov.

Brezplačne delavnice
"Najdostopnejša metoda za odvajanje od kajenja so delavnice Cindi, ki so brezplačno organizirane v vseh večjih zdravstvenih domovih v Sloveniji, in tja vas lahko napoti izbrani osebni zdravnik," svetuje Kopčavar Gučkova. Raziskave Cindi so pokazale, da je v zadnjem času med kadilci več žensk kot moških.

Elektronska cigareta

Kot pravi zdravnica, nekateri samo zamenjajo obliko uživanja tobaka: namesto cigaret kadijo pipo ali žvečijo tobačne liste. Lahko pa poskusite z elektronsko
cigareto brez dima in tobaka, ki nadomešča prisotnost cigarete v ustih, privrženci terapij pa manj znano aromaterapijo z izvlečki kamilic in kave.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.