Magazin > Lepota & telo
62 ogledov

Odkrijte vzrok za neprespane noči

Vzmetnico izberite pazljivo. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Spanec lahko moti tudi čezmerna teža.

Kakovost spanca ni vezana na količino ur, sanje ali položaj telesa,” razkriva specialist internist Matjaž Fležar, “a ponoči se med spanjem lahko odvijajo bolezenski procesi, ki rušijo arhitekturo in s tem kakovost spanca”.

Smrčanje je lahko nevarno

Tudi smrčači se lahko odlično naspijo, razen če se zaradi smrčanja pojavljajo prekinitve dihanja – zapore – v področju žrela, ki med smrčanjem onemogočajo, da bi človek sploh lahko zadihala. Rezultat je hudo pomanjkanje spanja, ki resno omeji sposobnost za normalno življenje čez dan. “Diagnozo postavimo z nočnim snemanjem spanja – somnografijo, zdravimo pa z aparati, ki pomagajo pri dihanju,” pravi Fležar.

Sklepne in mišične bolečine

Zlasti starejši, ki imajo vnetni in degenerativni revmatizem, se ponoči (predvsem na trdih ležiščih) premaknejo večkrat, kot je normalno,” razlaga Fležar. Ležišče zato zamenjajte za takšno, ki zagotavlja razbremenitev bolečih delov.

Bolezen nemirnih nog

Če želja po nenehnem premikanju nog ne mine niti v spanju, je to nemirno in plitvo. Trajne rešitve za to težavo žal ni, lahko pa si pomagate z zdravili, ki vam jih predpiše zdravnik.

Čezmerna teža in dihanje

Ljudje, ki imajo indeks telesne mase višji od 35, imajo lahko zaradi teže resne težave s spanjem. “Ko se tak človek v postelji uleže, se vsebina trebušne votline pomakne navzgor, potisne trebušno prepono proti pljučem in s tem zmanjša volumen pljuč,” pojasnjuje Fležar. Zaradi oteženega delovanja dihalnih mišic je dihanje preplitvo, posledice pa so stalna zaspanost, pomanjkanje kisika v krvi in utrujenost. Težava se izboljša le, če človek shujša.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.