Magazin > Lepota & telo
32 ogledov

Še en plus za krompir

krompir Shutterstock
Krompir se je uvrstil v skupino živil, ki znižujejo krvni pritisk, poročajo raziskovalci.

En obrok krompirja na dan lahko pomaga pri zniževanju krvnega pritiska, poroča britanski Daily Mail. V raziskavi je sodelovalo 18 prostovoljcev, ki so trpeli zaradi težav z visokim pritiskom, večina izmed njih se je spopadala tudi s čezmerno telesno težo, pred začetkom raziskave pa so vsi uživali tudi zdravila za nižanje krvnega pritiska.

Nižji pritisk, nič dodatnih kilogramov

Po enomesečnem raziskovalnem obdobju se je pri sodelujočih krvni pritisk zelo znižal, raziskovalce pa je presenetila ugotovitev, da je krompir učinkovitejše sredstvo za zniževanje krvnega pritiska kot za to namenjena zdravila. Vsakodnevno uživanje krompirja je dobro tudi za ohranjanje telesne teže – prav noben od sodelujočih se med raziskavo ni zredil.

Poudarek na pripravi

Sodelujoči so med raziskavo uživali krompir, kuhan ali pečen v mikrovalovni pečici, raziskovalci pa poudarjajo, da je enako dober tudi krompir, kuhan v kropu ali pripravljen v pečici. Izogibati se je treba le dodatku maščob, preveliki količini soli in drugim ojačevalcem okusa. Za svoje zdravje boste naredili še več, če boste uživali mlad krompirček skupaj z lupino, saj naj bi se prav v lupini skrivale vse hranilne snovi, pomembne za ohranjanje zdravja in za zniževanje povišanega krvnega pritiska.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.