Magazin > Lepota & telo
256 ogledov

Kaj maščoba pove o vas

telo, maščoba, boki Shutterstock
Oblika telesa in kotički, kjer se kopiči maščoba, so navadno pogojeni z geni, a ne vedno. Včasih se zaloge maščobe na enem delu trmasto zadržujejo zaradi zdravstvenih težav.

Vsako telo je drugačno, zato se tudi kotički, kjer se kopiči odvečna maščoba, pri vsakem posamezniku skrivajo drugje. Čeprav ste bili vrsto let prepričani, da so za to krivi geni, so v veliki meri lahko krive tudi zdravstvene težave. Berite dalje in ugotovili boste, kaj vaša maščoba pove o vašem zdravstvenem stanju.

Območje problema: trebuh

Če ste se ves teden nezdravo prehranjevali in se to najprej pokaže na vašem trebuhu, ste najverjetneje izpostavljeni prevelikemu stresu. Kadar smo pod stresom, naše telo začne proizvajati prevelike količine hormona kortizola, kar pripelje do tega, da telo začne delati zaloge maščob. To seštejte z nezdravim prehranjevanjem in recept za hitro pridobivanje kilogramov je popoln.

Da bi se temu izognili, si vsak dan vzemite nekaj trenutkov zase in se poskušajte sprostiti, pri čemer sta najučinkovitejši meditacija in joga.

Območje problema: kolena in meča

Grudasta kolena in neprivlačna meča niso slaba novica le za vašo garderobo, temveč so tudi ključni pokazatelj, da nimate dovolj rastnega hormona in da premalo spite. Pogost razlog za otekle noge je tudi zadrževanje vode, pri čemer vam bo najbolj pomagalo pogosto pitje vode in zmanjšanje vnosa pšeničnih izdelkov.

Zelo pomembno je, da si zagotovite veliko kakovostnega spanca, zato se večkrat na teden v posteljo odpravite prej kot sicer. Če boste težko zaspali, spijte skodelico baldrijanovega čaja.

Območje problema: boki in hrbet

Res ni lepo, kadar maščoba kuka izpod modrčka ali čez robove kavbojk. Najlažja rešitev je nakup večjih številk, a zmanjšanje vnosa ogljikovih hidratov je vsekakor boljša. Če se vam maščoba kopiči na bokih in na hrbtu, je to znak, da vaše telo proizvaja preveč inzulina, zato obstaja nevarnost sladkorne bolezni.

Raje uživajte ogljikove hidrate, ki imajo nizek glikemični indeks. To so polnozrnat kruh, testenine, grozdje, pomaranče, nesladkan jabolčni sok, beli riž, paradižnikova juha, čebula ... Predvsem pa zmanjšajte vnos sladkorja.

Območje problema: stegna, prsni koš in nadlaket

Odebeljene nadlakti, velike prsi in mlahava stegna so znak, da vaše telo proizvaja preveč estrogena, s čimer se posledično kopičijo maščobe. Za to je lahko krivo jemanje kontracepcijskih tabletk ali pa kemikalije v plastiki, s katero pridemo v stik na različne načine.

Z ginekologom se posvetujte o menjavi kontracepcijskih tablek, vodo pa namesto iz plastične steklenice ali kozarca pijte iz steklenih.

Območje problema: predel okrog reber

Se kar ne morete znebiti odvečne maščobe ob rebrih in stranskih delih vašega telesa? Za to so lahko krivi ščitnični hormoni, zastrupitev s težkimi kovinami iz vode iz pipe ali pa iz zobne kreme.

Najboljša rešitev za to je naložba v vodni filter, ki ga je priporočljivo hraniti v hladilniku. Poskrbite tudi za to, da boste zaužili veliko vlaknin in lanenega semena, ki bosta iz vašega telesa pomagala izločiti kovine.

Komentarjev 1
  • puksicd 17:12 29.avgust 2011.

    Kaj pa podbradek? Kaj pove o nas?