Dieta z bananami

Foto: Žurnal24 100 gramov banane vsebuje približno toliko kalorij kot enaka količina jabolk.
Čeprav je do nedavnega veljalo, da se je med dieto bananam bolje izogniti, je Japonce obnorela bananina dieta. Banane so se pojavile na seznamu odličnih dietnih živil, ki pomagajo pri boju s kilogrami.
Oglej si celoten članek

O tem, da banane ne redijo, smo že pisali, kljub temu pa je večina diet do zdaj uživanje banan odsvetovala. Zakaj? Čeprav imajo banane malo kalorij (ena banana ima okoli 65 kalorij), pa imajo zelo visok glikemični indeks, kar pomeni, da ne nasitijo za dolgo. Zato bananina dieta, ki je obnorela Japonce, ne zahteva le uživanja banan, ampak temelji na zdravi prehrani in dovoljuje uživanje skoraj vsega (zdravega, seveda). Edino pravilo je, da pred obrokom pojeste eno ali dve banani – te vsebujejo veliko vlaknin, spodbujajo presnovo in preprečujejo napihnjenost. Obroke porazdelite na vsaj pet delov, za malico pa lahko namesto banane izberete jabolko ali katero drugo sadje. Bananina dieta med drugim poleg maščob omejuje uživanje ogljikovih hidratov (kruhu se poskušajte popolnoma izogniti, dovoljeno je zmerno uživanje riža ali testenin, a ne več kot enkrat na dan) – jedilnik naj temelji na mesu, ribah, sadju in zelenjavi.

Jutranja dieta
Najučinkovitejša naj bi bila tako imenovana bananina jutranja dieta, ki predpisuje uživanje banan in pitje vode sobne temperature ves dan. Čeprav zagovorniki obljubljajo odlične rezultate, vam tako strogo dieto zaradi zdravstvenih posledic odsvetujemo, poleg tega pa bodo hitro izgubljeni kilogrami prišli nazaj, takoj ko se boste začeli prehranjevati kot pred dieto.

Še nekaj o bananah
Banane so bogat vir kalija, življenjsko pomembne rudnine za delovanje mišic in živcev, ki uravnava tudi krvni pritisk. Poleg tega v bananah najdemo magnezij, kalcij, fluor, fosfor, železo, cink in baker, od vitaminov pa betakaroten in vitamine B, C in E. Ena banana zadovolji 16 odstotkov dnevnih potreb po vlakninah, 15 po vitaminu C in 11 po kaliju. Zaradi visoke vsebnosti železa pa so banane idealno živilo za ljudi, ki trpijo zaradi slabokrvnosti.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.