Diete krive za debelost

Foto: Žurnal24 Teža nosečnice na razvoj otroka ne vpliva. Pomembna je količina vnesenih hranil
Med nosečnostjo hujšanje ni primerno. Če bodoča mati vseeno hujša, tako tvega spremembe DNK pri novorojenčku in poveča tveganje za otrokovo debelost.
Oglej si celoten članek

Raziskava, ki bo objavljena v časopisu Diabetes, je pokazala, da manjši vnos ogljikovih hidratov med nosečnostjo na plodu spreminja sestavo DNK. Kasneje se pri teh otrocih celo izkaže, da so debelejši. Še nerojeni otrok se poskuša prilagoditi na okolje, v katerega se bo rodil. Tako se prilagaja na razmere, s tem pa se prilagaja DNK.

Spremembe so epigenetske
Preiskave na živalih so potrdile, da spremembe v dieti lahko povzročijo spremembe genov. Pojav se imenuje epigenetska sprememba. Raziskovalci so vzorce vzeli iz popkovine. Matere, ki so v zgodnji nosečnosti jedle manj ogljikovih hidratov, kot so na primer sladkorji in škrob, so rodile otroke, ki so doživeli omenjene spremembe. "Vse ženske, ki zanosijo, so deležne nasvetov glede diete, ki bi jih morale upoštevati zaradi dolgotrajnega vpliva na otrokovo zdravje," pravi profesor Keith Godfrey z univerze v Southamptonu, ki je vodil raziskavo.

Poveča se tveganje za debelost
Pokazala se je tudi močna povezava med spremembami in otrokovo debelostjo pri šestih in devetih letih. "Presenetljivo je to, da to pojasni četrtino sprememb pri debelosti pri otrocih med šestim in devetim letom starosti," pojasnjuje Godfrey. Spremembe pa ne vplivajo na postavo nosečnice. Če zelo suhe bodoče matere ne jedo pravilno, bodo njihovi otroci prav tako nagnjeni k debelosti kot otroci, ki so jih rodile debelejše nosečnice.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.