Magazin
12 ogledov

Diete krive za debelost

Teža nosečnice na razvoj otroka ne vpliva. Pomembna je količina vnesenih hranil Žurnal24 main
Med nosečnostjo hujšanje ni primerno. Če bodoča mati vseeno hujša, tako tvega spremembe DNK pri novorojenčku in poveča tveganje za otrokovo debelost.

Raziskava, ki bo objavljena v časopisu Diabetes, je pokazala, da manjši vnos ogljikovih hidratov med nosečnostjo na plodu spreminja sestavo DNK. Kasneje se pri teh otrocih celo izkaže, da so debelejši. Še nerojeni otrok se poskuša prilagoditi na okolje, v katerega se bo rodil. Tako se prilagaja na razmere, s tem pa se prilagaja DNK.

Spremembe so epigenetske
Preiskave na živalih so potrdile, da spremembe v dieti lahko povzročijo spremembe genov. Pojav se imenuje epigenetska sprememba. Raziskovalci so vzorce vzeli iz popkovine. Matere, ki so v zgodnji nosečnosti jedle manj ogljikovih hidratov, kot so na primer sladkorji in škrob, so rodile otroke, ki so doživeli omenjene spremembe. "Vse ženske, ki zanosijo, so deležne nasvetov glede diete, ki bi jih morale upoštevati zaradi dolgotrajnega vpliva na otrokovo zdravje," pravi profesor Keith Godfrey z univerze v Southamptonu, ki je vodil raziskavo.

Poveča se tveganje za debelost
Pokazala se je tudi močna povezava med spremembami in otrokovo debelostjo pri šestih in devetih letih. "Presenetljivo je to, da to pojasni četrtino sprememb pri debelosti pri otrocih med šestim in devetim letom starosti," pojasnjuje Godfrey. Spremembe pa ne vplivajo na postavo nosečnice. Če zelo suhe bodoče matere ne jedo pravilno, bodo njihovi otroci prav tako nagnjeni k debelosti kot otroci, ki so jih rodile debelejše nosečnice.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.