Do ravnotežja z jogo

Foto: Žurnal24 Umirite misli in preženite vrtoglavico z jogo. (Foto: Shutterstock)
Vrtoglavica. Največkrat gre za prehodne motnje ravnotežnega sistema.
Oglej si celoten članek

"Periferno okvaro centra za ravnotežje ugotovimo pri približno dveh od desetih bolnikih, ki pridejo na pregled v avdiološko ambulanto zaradi motenj ravnotežja. Pri preostalih je treba izključiti številne druge vzroke za vrtoglavico," pravi otorinolaringologinja Branka Geczy iz ljubljanskega kliničnega centra in dodaja, da so pri obravnavi bolnika z motnjami ravnotežja pozorni predvsem na to, kako bolnik opisuje svoje težave. "Zanima nas, ali gre za vrtoglavico in občutek, da se predmeti vrtijo okrog njega oziroma da se on vrti v prostoru, ali gre za omotico ali pa za negotovost in zanašanje med hojo," pojasnjuje Geczyjeva.

Bolnikom z motnjami ravnotežja odsvetujemo hojo v hribe in kakršnekoli opravke na višini.
Branka Geczy, otorinolaringologinja
Kriva so ušesa
Nekateri ljudje vrtoglavost namreč zamenjujejo z omotičnostjo in občutkom slabosti ali šibkosti. "Najpogostejši vzrok za nastanek vrtoglavice sta vnetji notranjega ušesa in živca za ravnotežje, ki sta večinoma virusni," razlaga avdiologinja in dodaja, da se zapleti pojavijo tudi zaradi "motenj prekrvavitve ušesa, ki so posledica žilnih in presnovnih bolezni, kot so povišan krvni pritisk, sladkorna bolezen, povišane maščobe v krvi, motnje v delovanju ščitnice in avtoimunske bolezni". Največkrat gre le za prehodne motnje v delovanju ravnotežnega sistema.

Nad vrtoglavico z žogo
"Pri zdravljenju bolezni so najučinkovitejše vaje za povrnitev ravnotežja, pomagajo pa tudi zdravila za izboljšanje prekrvavitve notranjega ušesa," izpostavlja Geczyjeva in dodaja, da bolnikom "svetujemo tudi postopno vključevanje v športne dejavnosti, kot so športi z žogo, plavanje, joga in tai-chi".

Vaje za ravnotežje
Vaje za ravnotežje se lahko izvajajo sede, leže, stoje ali med hojo – odvisno od zdravstvenega stanja bolnika. Trenirajte redno in vztrajno. Vestibularne vaje so namenjene prilagoditvi možganov na delovanje okvarjenega čutila za ravnotežje.

Primeri ležečih vaj:

  • Lezite na hrbet, glava je pri miru, premikajte samo oči – najprej navzgor in navzdol, nato od leve proti desni in obratno, nato pogled osredotočite na prst, ki se premika približno od pet do 90 centimetrov stran od obraza in proti njemu.
  • Lezite na hrbet in obračajte glavo – naprej, nazaj, levo in desno. Gibi naj bodo najprej počasni, potem pa vedno hitrejši.


Vsaj trikrat na dan
Strokovnjaki svetujejo vztrajno izvajanje vaj – trikrat na dan po vsaj pet minut. Opozarjajo, da je sprva treba vaditi počasneje, nato pa z vsakodnevno vadbo vedno hitreje. "Med izvajanjem vaj poiščite tak položaj glave oziroma izvajajte gibe tako, da se pojavi še znosna vrtoglavica. Kolikor večje je število izzvanih vrtoglavic, toliko hitreje se možgani privajajo na nov položaj," pravijo strokovnjaki.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.