Dojenčka oblecite topleje

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Z zdravim dojenčkom ste lahko na svežem zraku tudi pozimi.
Oglej si celoten članek

Pozimi ni omejitev za sprehode z dojenčkom, če gre za zdravega, ob roku in z normalno porodno težo rojenega otroka. Upoštevati pa je treba nekaj navodil.

Oblecite ga večplastno

Otroka je treba obleči tako, da ga ne zebe in mu ni prevroče. “Otroka ščiti že voziček, v katerega namestimo zimsko vrečo. Na voljo so odlične zimske vreče iz ovčje volne, vreče, polnjene s perjem, vreče iz umetnih materialov, ki ščitijo pred vetrom in mrazom. Otroka oblečemo večplastno, v eno ali dve plasti več kot sebe,” pravi Nina Pirnat z inštituta za varovanje zdravja (IVZ). Zimska vreča pomeni vsaj eno plast obleke. Posebej zaščitimo izpostavljene dele: dlani z rokavicami, ušesa s kapo. Obraz zaščitimo z mastno kremo, ki jo najprej preizkusimo na manjši površini dojenčkove kože.

Otroka tudi slecite

Dojenčku, ki ima povsem potno glavico oziroma vrat, ko ga vzamemo iz vozička, je zagotovo prevroče,” opozarja Pirnatova. Tudi pri večjih otrocih potenje odvaja telesno toploto, zato morate biti pozorni, da otroci ob gibanju na prostem niso preveč oblečeni.

V nahrbtniku le kratek čas

Prvi sprehod z dojenčkom naj traja okoli pol ure, nato pa čas podaljšujte. Kadar piha močan veter, za dodatno zaščito čez strehico vozička položite plenico. Dojenčkov pa nikoli dalj časa ne prenašajte v nahrbtnikih, v katerem so okončine dlje izpostavljene mrazu. Nahrbtnike na mrazu uporabljajte le izjemoma in za kratek čas. Pri malčkih bodite pozorni na mrazenje. Če opazite, da otroka mrazi ali se celo trese, pojdite v topel prostor. Mrazenje je pomemben znak, da telo izgublja toploto hitreje, kot jo proizvaja, pravijo na IVZ.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.