Magazin
83 ogledov

Dojenčka oblecite topleje

Dojenček se pod zimskimi oblačili ne sme potiti. Žurnal24 main
Z zdravim dojenčkom ste lahko na svežem zraku tudi pozimi.

Pozimi ni omejitev za sprehode z dojenčkom, če gre za zdravega, ob roku in z normalno porodno težo rojenega otroka. Upoštevati pa je treba nekaj navodil.

Oblecite ga večplastno

Otroka je treba obleči tako, da ga ne zebe in mu ni prevroče. “Otroka ščiti že voziček, v katerega namestimo zimsko vrečo. Na voljo so odlične zimske vreče iz ovčje volne, vreče, polnjene s perjem, vreče iz umetnih materialov, ki ščitijo pred vetrom in mrazom. Otroka oblečemo večplastno, v eno ali dve plasti več kot sebe,” pravi Nina Pirnat z inštituta za varovanje zdravja (IVZ). Zimska vreča pomeni vsaj eno plast obleke. Posebej zaščitimo izpostavljene dele: dlani z rokavicami, ušesa s kapo. Obraz zaščitimo z mastno kremo, ki jo najprej preizkusimo na manjši površini dojenčkove kože.

Otroka tudi slecite

Dojenčku, ki ima povsem potno glavico oziroma vrat, ko ga vzamemo iz vozička, je zagotovo prevroče,” opozarja Pirnatova. Tudi pri večjih otrocih potenje odvaja telesno toploto, zato morate biti pozorni, da otroci ob gibanju na prostem niso preveč oblečeni.

V nahrbtniku le kratek čas

Prvi sprehod z dojenčkom naj traja okoli pol ure, nato pa čas podaljšujte. Kadar piha močan veter, za dodatno zaščito čez strehico vozička položite plenico. Dojenčkov pa nikoli dalj časa ne prenašajte v nahrbtnikih, v katerem so okončine dlje izpostavljene mrazu. Nahrbtnike na mrazu uporabljajte le izjemoma in za kratek čas. Pri malčkih bodite pozorni na mrazenje. Če opazite, da otroka mrazi ali se celo trese, pojdite v topel prostor. Mrazenje je pomemben znak, da telo izgublja toploto hitreje, kot jo proizvaja, pravijo na IVZ.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.