Magazin
11 ogledov

Pozorno pri igračah

igrače Shutterstock
Igrače morajo biti varne za otroka, izzivalne za razvoj in komplementarne z drugimi igračami.

"Igrače, ki so jih otroci dobili za darilo, in igrače, kupljene iz druge roke, skrbno preglejte," priporoča Evropska komisija, ki je pripravila napotke pri nakupu igrač. Svetuje, da jih vedno kupujete v trgovini ali prek spletnih strani, ki veljajo za verodostojne. Nikoli ne kupujte takih brez oznake CE – ta zagotavlja, da igrača dosega minimalno raven varnosti.

Za malčke ne majhnih delov

Otrokom, mlajšim od treh let, ki igrače radi dajejo v usta, ne kupujte igrač z majhnimi odstranljivimi deli, saj bi se lahko z njimi zadušili. "Pozorni bodite na oznako o neprimernosti za otroke do 3. leta starosti oziroma o primernosti za otroke po 3. letu. Namesto slikovnega znaka je lahko na igrači zapisano 3+," razlagata profesorici na srednji vzgojiteljski šoli Ljubica Pirc in Jana Hafner.

Primerna otrokovi starosti

Otroku pomagajte odstraniti celotno embalažo, sicer obstaja nevarnost, da se z njo zaduši. Opazujte ga pri igri in se prepričajte, da igračo uporablja tako, kot je predvideno, ter da je igrača primerna njegovi starosti in sposobnostim. Predvsem pa otroka naučite, da bo igrače po igri pospravil na za to določeno mesto in da jih ne bo puščal na stopnicah ali tleh, kjer se veliko hodi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.