Magazin
53 ogledov

Grdih besed ne ignorirajte

Raziskave so pokazale, da 40 odstotkov otrok upošteva starše le, če jim določene Žurnal24 main
Če se kletvic ne nauči od vas, se jih zagotovo od vrstnikov v šoli.

Kljub pazljivosti se bo otrok še prekmalu za prvimi besedami naučil tudi tistih, ki se jih ne spodobi povedati na glas. Uporabe kletvic nikakor ne morete popolnoma preprečiti, saj se jih bo otrok naučil s televizije ali od vrstnikov, če že doma pazite, da jih ne uporabljate. Ponujamo pa vam nekaj nasvetov, kako lahko omilite njihovo uporabo.

Razložite mu pomen

Če boste kletvice poskušali preslišati, jih bo otrok nemoteno uporabljal dalje ali pa bo v čakanju na vaš odziv z njimi prav pretiraval. Bolje je, da ga opozorite, da izbrana beseda ni primerna, in mu razložite, zakaj. Poudarite predvsem njen pomen za druge ljudi, ni pa nujno, da mu natančno razložite, kaj beseda pomeni.

Kletvice zamenjajte z zabavnimi izrazi

Otrokov stik z neprimernimi besedami lahko doma nadzorujete in omejite. Pazite, kakšne programe mu dovolite spremljati po televiziji, in seveda bodite svetel zgled tudi sami. Pridige ne bodo prav nič pomagale, če bo nato prepovedane izraze slišal ravno od staršev.

Pohvalite lepo govorjenje

Bolj kot graja sta učinkovita pohvala in spodbujanje lepega govorjenja brez uporabe kletvic. Kulturna govorica ni samoumevna, zato otroku pokažite, da jo cenite. Ne pozabite ga pohvaliti tudi, kadar grdih besed ne uporablja več. Otrokom predlagajte, naj namesto kletvic v jezi raje uporabijo kak zabaven izraz, ki ga izbrskajte v kakšni pravljici ali se ga domislite skupaj. Kovanje novih izrazov pa lahko tudi popolnoma prepustite otroški domišljiji. To pravzaprav počne tudi veliko odraslih, zato poskusite, morda se bo prijelo tudi vas. Izmislite si lahko družinske kletvice, za katere boste samo vi vedeli, kaj pomenijo, in če boste kdaj zakleli v javnosti, zagotovo ne bo nihče užaljen.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.