Magazin
28 ogledov

Otroka naučite nakupovanja

deklica Shutterstock
Otrok, ki se že od malih nog uči, kako poteka nakupovanje, bo lažje razumel tudi procese odločanja, varčevanja in načrtovanja, kar mu bo v življenju prišlo še kako prav.

Ponujamo vam nekaj preprostih nasvetov, kako mu privzgojiti zdrave nakupovalne navade.
Skupaj naredite seznam.

  • Napišite seznam. Pred odhodom v trgovino sedite za mizo, razmislite o tem, kaj boste kuhali, in na list papirja napišite seznam sestavin. Otrok naj pri tem sodeluje; še boljeje, da vnaprej tudi odloči, kaj bi želel za posladek zase. Tako bo lažje razumel, kaj je treba kupiti in kaj je odveč, ter se naučil načrtovanja.
  • V trgovini naj pomaga. Ko pridete v trgovino, otroka pošljite, naj med policami poišče in izbere izdelek, ki ga potrebujete. Razložite mu, po kakšnih merilih naj izbira (cena, količina, blagovna znamka ...), in mu povejte, zakaj je to pomembno.
  • Seznanite ga s pravili. Če želimo v trgovini dobiti to, kar potrebujemo, je stik s prodajnim osebjem pogosto nujen. Otroka naučite, kje vzeti listek za vrsto, kako naročiti in kje poiskati pomoč.
  • Cene in količine. Ko je otrok dovolj star, da obvlada matematiko, ga opozorite tudi na razmerja med cenami in količinami. Skupaj preračunajta, ali je neki izdelek res cenejši ali pa je cena nižja preprosto zato, ker je tudi vsebine manj.

Pomembno je tudi branje embalaže

Starejše otroke, ki že znajo dobro brati, je pomembno naučiti tudi, katere sestavine v hrani so zdrave in katerim se je bolje izogniti. V trgovini izberite nekaj izdelkov in otroku pokažite, kje na embalaži so navedene te informacije. Opozorite ga na vsebnost aditivov, sladkorja in nasičenih maščob ter mu pojasnite, kakšne učinke ima nezdrava hrana na telo. Pokažite mu, kako ugotovi, kakšnega izvora je živilo in kako je pridelano. Pomembno je, da otrok spozna, da vsa živila niso enake kakovosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.