Magazin
55 ogledov

Psihološki učinki Facebooka

facebook Shutterstock
Facebook in ostala družabna omrežja imajo pozitivne in negativne psihološke posledice za otroke, najstnike in mlajše odrasle, o njihovih vplivih pravijo vodilni raziskovalci.

Otroci in najstniki, ki pogosto uporabljajo Facebook, pogosto kažejo več narcističnih teženj kot tisti, ki ga ne uporabljajo, pravi Larry D. Rosen, profesor psihologije s kalifornijske univerze. Zaskrbljenim staršem Rosen predlaga: "Ne poskušajte jih odvračati od Facebooka, saj to ni rešitev." Strokovnjaki vidijo rešitev v pogovoru o družabnih omrežjih. "Otroci družabna omrežja najverjetneje poznajo bolje kot starši. Če jih boste vpletli v pogovor, vas bodo z veseljem podučili o novostih, vi pa njih o pasteh, ki jih ponujajo," pravi Rosen.

Na srečanju Ameriškega psihološkega združenja je Rosen predstavil računalniško podprto raziskavo o tveganjih in koristih družabnih omrežij. Čeprav mlade lahko odvrnejo od učenja, ponujajo tudi nekatere prednosti.

Prednosti:

  • Družabna omrežja krepijo sposobnost empatije. Facebook uporabniki večkrat na dan spreminjajo svoje statuse, na katerih s svojimi prijatelji delijo prav vse pozitivne in negativne stvari, ki se jim dogajajo. Prijatelji kažejo veliko skrb in se čustveno odzivajo na spremembe statusov, kar naj bi krepilo sposobnost sočustvovanja tudi v resničnem življenju, so si enotni znanstveniki.
  • Facebook pomaga sramežljivim otrokom, da postanejo bolj odprti in komunicirajo s sovrstniki. Komuniciranje prek spleta vodi v komunikacijo v vsakdanjem življenju, pravijo strokovnjaki.
  • Na Facebooku otroci velikokrat pokažejo svoje stvaritve, kakšna glasba jim je všeč in kaj vse jih zanima, in se na ta način izražajo.

Slabosti:

  • Rosen in kolegi so leta 2009 v raziskavi, v kateri je sodelovalo 1.030 staršev z otroki,  ugotovili, da so otroci in najstniki, ki preživijo več časa na spletu, večkrat bolni kot otroci, ki ne uporabljajo spleta.
  • Najstniki, ki preživijo več časa na spletu, večkrat posežejo po slabi hrani, je pokazala druga raziskava.
  • Zadnja raziskava pa je pokazala, da 73 odstotkov študentov ne more študirati brez uporabe tehnologije, 38 odstotkov pa jih ne uspe zdržati več kot deset minut, ne da bi preverili prenosni računalnik ali telefon.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.