Magazin
82 ogledov

Sladkarije proti debelosti

sladkarije Shutterstock
Trditev, ki bo presenetila starše in razveselila otroke, je tale: otroci, ki jedo sladkarije, imajo zato več možnosti, da bodo ostali vitki, pravijo raziskovalci. Starši otrok ne bodo smeli več prepričevati, da sladkarije niso zdrave?

Študija, narejena na ameriški Louisiana State University, je torej postregla z zanimivimi rezultati, glavni povzetek pa bi bil, da imajo otroci in najstniki, ki redno jedo sladke malenkosti, manj verjetno težave z odvečnimi kilogrami kot njihovi vrstniki, ki sladkarij sploh ne jedo. Za najstnike, ki uživajo sladkarije, pa velja celo, da so vitkejši kot vrstniki, ki jih ne. In že na prvi pogled je jasno, da gre za trditve, ki nasprotujejo "desetletja veljavnim modrostim", da so sladkarije slabe za zobe in celotno telo. Raziskovalci so med letoma 1999 in 2004 opazovali 11 tisoč otrok in najstnikov, starih med dve in osemnajst let. Za otroke, ki so jedli sladkarije, so izračunali, da so imeli 22 odstotkov manj možnosti za debelost kot otroci, ki niso jedli sladkarij, pri najstnikih pa se je ta podatek zvišal na 26 odstotkov.

Pomembna je disciplina

Številke so strokovnjaki razložili takole. Otroci, ki redno ugriznejo v kaj sladkega, se že zgodaj naučijo "discipline prehranjevanja". Ker jim starši sladkarije pač dovolijo (pa čeprav ob posebnih oziroma določenih priložnostih), se otroci "bolje zavedajo prehranjevalnih navad in znajo uravnotežiti zaužite in porabljene kalorije". Otroci, ki sladkarij ne smejo jesti – ker so starši pač prepričani, da so slabe za njih –, tega znanja v mladosti ne pridobijo, kar je kasneje pogosto krivo za slabe, nezdrave prehranjevalne navade. Vodja raziskave je ob tem poudarila, da teh ugotovitev "ne smemo obračati tako, da postanejo izgovor za prenajedanje s sladkarijami". "Sladkarije ne smejo nadomestiti živil, bogatih s hranili. Sladkarije so nekaj posebnega in vedno jih je treba uživati zmerno," je izjavila Carol O'Neil.

Komentarjev 1