Magazin
30 ogledov

Voda, sadje in svežina

sadna solata Shutterstock
Štirje nasveti, kako poletje preživeti čim prijetneje.

Močno sonce in vročina lahko nosečniške težave še poslabšata, zato vam ponujamo nekaj nasvetov, kako z rastočim trebuščkom čim prijetneje preživeti najtoplejši del leta.

1. Sončenje raje pozabite

Nosečnica se mora zavedati, da je pretirano sončenje škodljivo, ne samo zanjo, zaradi pregrevanja tudi za plod,” poudarja ginekologinja Darija Strah. “Razvije se lahko prava sončna alergija s koprivnico, ki zahteva zdravljenje, s tem pa se plod izpostavi zdravilom, ki jih sicer ne bi uporabili,” pojasnjuje. Sončni žarki hkrati povzročijo, da nosečniške lise na koži postanejo še vidnejše.

2. V vodo le na hitro

Za kopanje izberite predele s čisto vodo, v njej pa se kljub temu ne zadržujte predolgo. Bazene in termalne vode ginekologi načeloma odsvetujejo. “Zaradi skritega uriniranja in drugih izločkov ljudi nosečnica tvega vnetje nožnice in možno ascendentno okužbo notranjih rodil,” pojasnjuje Strahova.

3. Lahka hrana

Dokazano je, da ustrezen prehranjevali režim znatno zmanjša in ublaži težave, kot so slabosti, vrtoglavice in utrujenost,” pravi Strahova. Bodite še posebno pazljivi, da je vse, kar zaužijete, čim bolj sveže in da se v vročini ni pokvarilo. To še posebno velja za jajca, meso in sladoled.

4. Dovolj tekočine

V nosečnosti je pomen hidratacije še večji kot sicer, zato poskrbite, da bo steklenička s svežo vodo vedno z vami. “Omotičnosti in slabosti so pogostejše, če ne pijete dovolj,” poudarja ginekologinja.

Komentarjev 2
  • hani 12:16 28.junij 2011.

    se strinjam, je bilo dosti boljše, ker zdaj moraš nekaj iskati, tisto si pa že dnevno dobil kakšne namige :)

  • zic 11:53 19.junij 2011.

    moja žena pogreša pod rubriko ZAME vsakodnevne recepte...vemo, da obstaja jazkuham.si ampak je bilo veliko boljše ko ste objavljali recepte medtem moraš pa na kuharski strani sam iskati. No to še popravite pa ste zmagal. Nova stran je mnogo preglednejša ...prikaži več in se mi zdi da boste premagali 24ur.com!!!!