Magazin
585 ogledov

Zanosite lahko kadarkoli

Žurnal24 main
Se nosečnosti izogibate ali pa nanjo upate s preštevanjem plodnih in neplodnih dni? Potem vas naslednje vrstice ne bodo razveselile. "Varni" dnevi naj namreč sploh ne bi obstajali.

Raziskava, ki so jo naredili v ZDA, je pokazala, da ima samo 30 odstotkov žensk plodne dneve med 10. in 17. dnem menstrualnega ciklusa, v praksi pa naj bi obstajala možnost, da ženska zanosi katerikoli dan menstrualnega ciklusa, celo na dan, ko pričakuje menstruacijo, opozarjajo strokovnjaki iz Severne Karoline. In dodajajo, da so "varni" dnevi, ko naj zanositev ne bi bila možna, le iluzija, nikakor pa ne zaupanja vreden način za preprečevanje nezaželene nosečnosti.

V raziskavi je sodelovalo 213 zdravih žensk, starih med 25 in 35 let, ki naj bi imele bolj ali manj redne, 28-dnevne menstrualne cikluse. A tudi pri ženskah z zelo rednimi ciklusi je bilo začetek ovulacije težko določiti in zato ni bilo možno natančno predvideti plodnih in neplodnih dni. Urin v raziskavo vključenih žensk so strokovnjaki testirali vsak dan in določali raven estrogena in progesterona – nenadna sprememba ravni opozori na ovulacijo.

Ne preštevajte!
Ugotovitve so presenetile celo znanstvenike, ki so se ubadali z raziskavo. Dva odstotka žensk je bilo plodnih že pred četrtim dnem ciklusa (torej četrti dan od nastopa menstruacije), 17 odstotkov jih je bilo plodnih pred sedmim dnem ciklusa, kar 70 odstotkov je bilo plodnih pred desetim dnem in po sedemnajstem dnevu menstrualnega ciklusa, šest odstokov žensk pa je bilo plodnih celo na dan, ko so pričakovale menstruacijo. Plodnost samo med desetim in sedemnajstim dnem (velja za ženske z 28-dnevnim ciklusom) torej ne obstaja, pravijo Američani. Parom, ki želijo zanositi, pa polagajo na srce, naj pozabijo na plodne in neplodne dneve ter redno seksajo vsaj trikrat na teden.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.