Magazin
26 ogledov

Preveč hrane škodi dojenčku

nosečnica, hrana, prehrana Shutterstock
Če nosečnice jedo za dva, tvegajo večje napake pri razvoju otroka.

Vsako nosečnico skrbi, ali bo z novorojenčkom vse v redu. Njegovo zdravje pa je v precejšnji meri odvisno od prehrane in njene količine, ki jo bodoča mamica zaužije med nosečnostjo. Pravilo, da mora nosečnica jesti za dva, že dolgo ne velja več. Zmernost pri vsaki stvari zagotovo ne škodi, enako je pri prehrani nosečnice. Ena od šestih nosečnic se samo v prvih treh mesecih močno zredi, veliko pa jih dobi dodatne kilograme v zadnjih mesecih. Z odvečnimi kilogrami pa vse ogrožajo svojega otroka.

Nova raziskava je pokazala, da se zaradi preobilne prehrane pri otrocih pojavijo številne težave, med njimi nižji IQ, težave pri hranjenju in duševne bolezni. Raziskovalci pa so ugotovili, da se omenjene težave ne pojavljajo samo v prvih letih otrokovega življenja, temveč tudi kasneje pri odraščanju in v odrasli dobi. Strokovnjaki so še prepričani, da lahko vsaka ženska, ki je imela pred nosečnostjo normalno težo ali je bila le malenkost težja od povprečja, v primeru, če bi med nosečnostjo opustila zdrave prehranjevalne navade, lahko škodila otroku. Rezultati raziskave vpliva materine teže na otrokov razvoj so bili objavljeni v mednarodni reviji Obesity Reviews.

Težave tudi s pozornostjo, hranjenjem in shizofrenijo

Druga študija je pokazala, da je vsaka dodatna številka pri merjenju indeksa telesne mase bodoče matere v veliki meri povezana z manjšim IQ-jem otroka. Na splošno je bil povprečni IQ otroka, ki ima debelejšo mater, za pet točk manjši kot IQ otroka, ki se je rodil materi z normalno težo, je pokazala kanadska študija.

Medtem ko so raziskovalci na Švedskem odkrili, da so otroci imeli več težav pri pozornosti, so japonski strokovnjaki ugotovili, da se je pri kasnejšem razvoju otroka povečala shizofrenija za 24 odstotkov, avstralski raziskovalci pa so pri najstnikih ugotovili povečano motnjo hranjenja za 11 odstotkov.

Vsi raziskovalci pa so si enotni, da razlogi za povečano tveganje niso točno jasni, vendar bi lahko bili povezani s hormonskimi spremembami, spremembami v kardiovaskularnem in imunskem sistemu med nosečnostjo. Kritiki pa dodajajo, da je treba vse takšne in podobne raziskave jemati s precej rezerve.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.