Magazin
94 ogledov

Montignac za nosečnice

Za zajtrk jejte slive. Žurnal24 main
Zdrava prehrana med nosečnostjo je pomembna. Da bi bilo odvečnih kilogramov čim manj, pridobivanje kondicije po porodu pa hitrejše, vam predstavljamo nekaj načel Montignacove metode za nosečnice.
Michel Montignac je s svojo metodo prehranjevanja, ki jo sam imenuje nov, bolj zdrav način življenja, osvojil mnoge, v svoji najnovejši knjigi pa je pozornost namenil tudi nosečnicam. Zanje je oblikoval nekaj temeljnih načel, s pomočjo katerih ženske popelje v zdravo prehranjevalno obdobje pred, med in po nosečnosti.

Dieta med nosečnostjo? Nikar.

Če mislite, da ste predebeli, odvečne kilograme izgubite pred nosečnostjo. A ne z nizkokaloričnimi ali hitrimi dietami – takšne diete v večini predpisujejo omejena živila, ki pripeljejo do pomanjkanja vitaminov, mineralov, soli in mikroelementov, ki jih telo pred in v času nosečnosti potrebuje še več. Pomembno je, da spremenite način prehranjevanja, ki ga upeljete tudi v obdobje nosečnosti ter ga na koncu osvojite za celo življenje. Zdrava telesna teža pred in med nosečnostjo je pomembna tako za vas kot za otroka – z njo se izognete zapletom, kot so povišan krvni pritisk, sladkorna bolezen in eklampsija (napadi krčov z izgubo zavesti), ki bi lahko škodovali vam in vašemu otročičku.

Jejte bogato in uravnoteženo
Med nosečnostjo je potrebno izbrati in preko dneva skladno razporediti živila, ki zagotovijo vse potrebne hranilne snovi. Pred vam je nekaj zdravih prehranjevalnih načel:
 • Namesto za dva, jejete kvalitetno.
 • Uživajte dovolj živalskih (meso, perutnina, ribe, jajca) in rastlinskih (stročnice, nerafinirana živila) beljakovin.
 • Zagotovite si zadostno količino kalcija, fluora, železa, folne kisline (vitamin B9).
 • Jejte živila bogata z vlakninami, saj takšna živila pospešujejo prebavo, poleg tega so bogat vir vitaminov in mineralov. Sadje, surova zelenjava, žita in stročnice naj bodo na jedilniku vsak dan.
 • Ne pozabite na vodo. Z njo boste preprečili dehidracijo, pospešili prehod hrane skozi črevo in preprečili vnetje mehurja.
 • Najpomembneje je, da jeste raznovrstno hrano, saj vam tako ne bodo primanjkovale nobene potrebne hranilne snovi.

Se med nosečnostjo redite preveč?

Normalno je, da ženska med nosečnostjo pridobi približno od 8 do 10 kilogramov. Če se zredite preveč (od 15 do 20 kilogramov), lahko govorimo o pojavu hiperglikemije. Ta lahko nastopi v drugi tretjini nosečnosti, ko otrok na telesni teži ne pridobiva veliko, žensko telo pa si poskuša samodejno pridobiti več maščobnih zalog za primer, če bi ob koncu nosečnosti hranilnih snovi primanjkovalo. Ponavadi se hiperglikemija pojavi pri nosečnicah, ki uživajo preveč slabih ogljikovih hidratov.

Jedilnik

Zdrav nosečniški jedilnik po Montignacu lahko oblikujete sami, vanj pa vključite živila, priporočena za določen obrok dneva:
 • Zajtrk: musli s sadjem, ovseni kosmiči, polnozrnat kruh z marmelado brez dodanega sladkorja, krekerji z vlakninami, nemasten jogurt, čaj, oreški, sir, sadje
 • Kosilo: grška solata, v sopari kuhan lososov file, kozji sir, kumarična solata, v sopari kuhano belo piščančje meso, zelena leča, pusta skuta, sirova omleta, zelena solata, sezonsko sadje, čokolada
 • Večerja: špageti s paradižnikovo omako in baziliko, rižota, skuta, jogurt, pečena jabolka s cimetom, sadje
 • Medobroki: oreščki, jabolka, čokolada z najmanj 70 odstotki kakava, krekerji z veliko vlakninami
 • Pijače: mineralna voda s fluorom in kalcijem, lahki in raznovrstni zeliščni čaji, sveže stisnjen sadni sok brez dodanega sladkorja
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.