Magazin
15 ogledov

Kar jé mati, diši tudi otroku

Nezdrava prehrana med materino nosečnostjo bo otroku pozneje bolj dišala kot zdr Žurnal24 main
Znano je, da otroci radi jedo hrano, ki jo je njihova mati uživala med nosečnostjo. Znanstveniki pa so zdaj odkrili pravi vzrok za otrokovo tovrstno izbiro hrane.

Raziskovalna ekipa z Univerze v Koloradu je ugotovila, da hrana, ki jo je uživala nosečnica, vpliva na zarodek in ga naredi bolj občutljivega za vonj in okus. Izbor materine hrane je tako za otroka, ko je malo starejši, bolj privlačen.

"To poudarja pomembnost uživanja zdrave hrane in vzdržnosti od alkohola med nosečnostjo in dojenjem,"
je povedala dr. Josephine Todrank. "Če mati pije alkohol, bo njenega otroka alkohol bolj mamil, saj razvijajoči se zarodek pričakuje, da je vse, kar pride od matere, varno. Če tako jé zdravo hrano, bo otroku dišala zdrava hrana," je še pojasnila.

Spremembe nastajajo v možganih
Obenem so raziskovalci ugotovili, da prihaja do znatnih sprememb v predelu možganov, kjer se proizvaja čut za vonj. "Gre za prvo raziskavo, ki govori o spremembah v možganih, ki so nastale zaradi izpostavljanja okusu v maternici in ob dojenju," pravi dr. Diego Restrepo.

Raziskava je bila objavljena v biološki reviji Proceedings of the Royal Society B. Raziskovalci so hranili dve skupini brejih miši – prve s pusto hrano, druge s hrano z okusom. Pri določeni starosti so mladiči, katerih matere so uživale hrano z okusom, imeli raje tovrstno hrano kot mladiči, ki jim je dišala le navadna hrana.

Vpliv hrane je dolgoročen
Todrankova je prepričana, da bi do enakih rezultatov prišlo tudi pri človeku. "Hrana in pijača, ki ju bodoča mati izbere, imata dolgoročen vpliv tako na otrokovo čutilno anatomijo kot tudi na njegovo nagnjenost k določeni hrani."

Še vedno pa ni znano, koliko časa te spremembe in nagnjenost trajajo, raziskovalci pa se trenutno ukvarjajo prav s tem vprašanjem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.