Magazin > Lepota & telo
45 ogledov

Sladkajte se s sadjem

Namesto čokoladic. Žurnal24 main
Ob svetovnem dnevu hrane smo preverili, s čim otroci ob rojstnem dnevu pogostijo sošolce.

Hrana
Otroci za rojstne dneve v šolo prinašajo ogromne količine sladkarij,” nam je potožila mati osnovnošolca. V osnovnih šolah in vrtcih pa so zatrdili, da prehrano nadzorujejo.
Sladkarije so odveč.

Sladkarije so odveč
Ko otrok praznuje rojstni dan, je pomembno, da je v središču pozornosti on, ne hrana!” pravi Klara Franca, ravnateljica koprskega vrtca. Tudi v drugih slovenskih šolah in vrtcih, ki smo jih poklicali, se strinjajo, da je ob rojstnem dnevu najpomembnejše, da se slavljencu pričara lepo praznovanje.

Osebje šol in vrtcev z različnimi projekti ozavešča starše in otroke o pomenu zdrave hrane. Skupaj so sprejeli omejitve glede praznovanja rojstnega dne. Otroci lahko v šolo prinesejo suho ali sveže sadje, industrijsko pakiran sok, tudi manjše količine sladkarij, zaradi sanitarnih predpisov pa je prepovedano prinesti domače pecivo. Da ne bi prihajalo do socialnih razlik, so na nekaterih šolah sprejeli še omejitev vrednosti nakupa.

Večji problem maščobe

Ljudje naj bi uživali do deset odstotkov dnevne energije v obliki enostavnih sladkorjev,” je povedal Marjan Simčič z oddelka za živilstvo na biotehniški fakulteti. Enostavni sladkorji niso samo v sladkarijah, skriti so tudi drugje, na primer v pijačah. “ So pa vsa živila lahko škodljiva, če jih zaužijemo v prevelikih količinah,” meni Tomaž Požrl z biotehniške fakultete. “ Pri piškotih in drugih običajnih sladkarijah je skoraj večji problem kot sladkor to, da imajo včasih veliko cenene maščobe,” opozarjata Simčičin Požrl. Kakovosti maščob in sladkarij po njunih besedah potrošnik z deklaracije ne more razbrati, najpogostejši kazalnik pa je cena.

Vzgajanje z zgledom

Nikakor ni treba popolnoma omejiti sladkarij, kajti otrok se bo uprl in učinek bo ravno nasproten,” svetujeta staršem. “ Ker so sladkarije lahko dostopne, je treba otroka naučiti, da loči med kakovostnimi in nekakovostnimi ter cenenimi sladkarijami,” pravi Simčičin dodaja, da je treba otroke vzgajati z lastnim zgledom in raje kot po sladkarijah poseči po suhem sadju. Med čokoladami so po njegovih besedah boljše tiste z višjo vsebnostjo kakava, izmed sladkarij pa je posebej izpostavil Fructalovo frutabelo, s katero je “ večina tujih tablic po kakovosti neprimerljiva”.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.