Magazin
24 ogledov

Obvarujte otroka pred kletvicami

deklica, punčka, plaža Shutterstock
Majhen otrok bo ponovil vsako besedo, ki jo bo slišal, tudi kletvice. S pravočasnim pojasnilom se slabi navadi lahko ogne.

Osemdeset odstotkov staršev meni, da otroci, stari med 2 in 12 leti, v današnjih časih preklinjajo bolj, kot so oni, ko so bili majhni. Polovica staršev priznava, da je otrok preklinjal pred njimi, čeprav jih dvajset odstotkov meni, da otrok niti ne razume pomen besed, kaže nova raziskava.

Ko bo otrok slišal kletvico od staršev, preko televizije ali v šoli, jo bo ponovil, kar pa je najbolj pomembno, je, da se mu prepreči nadaljnje ponavljanje. Ne glede na starost otroka se je treba na kletvico odzvati takoj in mirno. "Ne preklinjamo," bi lahko rekli otroku, mlajšemu od šestih let, starejšim pa se lahko pojasni, zakaj preklinjanje ni primerno.

Ugriznite se v jezik
Nekateri starši so prepričani, da posvečanje pozornosti na izrečeno kletvico samo še pospeši slabo obnašanje, zato kletvico raje ignorirajo. A otrok še vedno ne ve, kaj je dobro in kaj ne. Najprej se ga vpraša, če ve, kaj beseda pomeni. Če je odgovor nikalen, se mu pojasni, da je beseda žaljiva in tako nesprejemljiva. Če besedo razume, bo potrebno enako pojasnilo, vendar bolj obširno.

Bodite odkriti
Ko boste otroka kaznovali, vam bo očital, da je slišal vas govoriti enako. Uprite se skušnjavi, da bi to zanikali in pojasnite, zakaj ste preklinjali in zakaj se niste mogli zadržati. Tako ne bo dvojnih standardov, otrok pa bo občutil, kot da se ubada s težavami odraslih.

Najdite novo besedo
Skupaj z otrokom se spomnita nove in nežaljive besede ali stavka, s katerim bo otrok lahko na enak način izrazil svojo jezo in druga občutja. Z drugačnimi besedami si bo širil tudi besednjak, neprijetne trenutke pa bo prej znal obrniti v pozitivne.

Spomnite se posledic
Če nič od prej naštetega ne deluje ali pa če se je otrok že navadil preklinjati, so potrebni močnejši ukrepi. Za vsako kletvico bo otrok dobil evro manj od žepnine ali pa mu boste dali eno nalogo. Na tem mestu je dobro nastaviti kozarec za preklinjanje, kamor bo vsak član družine dajal kovanec, vključno s starši.

Popravljajte goste
Čeprav vi ne preklinjate, to lahko počnejo gostje, ki pridejo na obisk. Na samem, ne v bližini otroka, jih prosite, če lahko na vašem domu ne preklinjajo in ne dajejo otrokom slabega zgleda.

Pazljivo pri televiziji in filmih
Pri izbiri pravega filma ali serije za otroka je treba biti pazljiv tudi na kletvice, če se morda pojavljajo. Kletvice bodo pri otrocih izzvale smeh, hitreje pa si jih bodo tudi zapomnili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.