Magazin
54 ogledov

Ubogam le svojo mamo

S pozitivnim pristopom vas bodo otroci kmalu sprejeli. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Po ločitvi naj bo vzgoja otrok novega partnerja postopna in premišljena.

Otroci, ki jih eden ali oba partnerja pripeljeta iz prejšnjega zakona ali zveze, novega partnerja pogosto nočejo sprejeti. Rešitev je v pogovorih in postopnem spoznavanju.

Le ko ste prepričani. "Pomembno je, da pojasnite, kdo je nov partner in kakšna je njegova vloga, ter da to storite na način, ki je primeren otrokovi starosti. Otrokom ne lažite in odnosa ne zanikajte, saj zelo dobro razumejo, kaj se dogaja," svetuje psihologinja Lea Beznik. Toda otrokom novega partnerja oziroma partnerico predstavite le takrat, ko ste prepričani o trdnosti zveze.

Leta 2008 je bilo 2.246 ločitev, kar pomeni, da se loči četrtina poročenih.
Otrok ne razvajajte. V želji po tem, da bi vas partnerjevi otroci vzljubili, jih ne razvajajte. "Zelo narobe je, če otroku novi partner sprva vse dovoli, mu popušča in ga z raznimi stvarmi želi celo podkupiti, da bi ga otrok sprejel in imel rad," pojasnjuje Beznikova.

Povejte otroku, da je prvi. "Otroku povejte, da ga imate radi in da bo za vas vedno na prvem mestu ter ga hkrati povprašajte o njegovih strahovih v zvezi z novim položajem. Vedno upoštevajte njegove pripombe in odgovorite na vsa vprašanja," še poudarja Beznikova.

Miniintervju z Leo Beznik, otroško psihologinjo

Kaj čaka tiste, ki so se odločili združiti življenja in sprejeti nove družinske člane?
Smiselno je pričakovati in se truditi za to, da nam bo združena družina prinesla čim več prijetnih trenutkov in da bodo vsi člani nove družine srečni ter zadovoljni. Pomembno je, da nesoglasja rešujemo sproti in takoj ter da smo pripravljeni na sklepanje kompromisov.

Koliko moramo razmisliti pred odločitvijo za združitev družin?
Nesmiselno je razmišljati, da se bodo odnosi uredili kar sami od sebe. Ko se dva odrasla človeka odločita za združeno družino, je zelo pomembno, da natančno vesta, v kaj se spuščata, in sta vsak zase ter tudi skupaj pripravljena na vse ovire, ki jih taka odločitev prinaša. Ko so vpleteni otroci, prenagljene in nepremišljene odločitve niso na mestu, saj so ti lahko zelo prizadeti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.