Magazin
60 ogledov

Pravilna vzgoja sinov

Dečki potrebujejo veliko podpore. (Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Razlike med otroki nasprotnega spola se opazijo že zgodaj, pozneje pa postajajo vse izrazitejše.

Deklice so danes vse bolj prepričane vase in bolj motivirane, medtem ko se dečki nenehno iščejo, ne znajdejo se najbolje v odnosih z vrstniki, izpostavljeni so večjemu tveganju za nasilje, alkohol in droge. Kakšne usmeritve potrebujejo od malih nog do odraslosti?

Do šestega leta potrebujejo veliko nežnosti, da bi se naučili ljubezni, pogovori pa jim pomagajo, da se povežejo s svetom. Če je možno, se jih ne sme prezgodaj poslati v vrtec, saj so nagnjeni k anksioznosti zaradi ločitve in čustvenemu umiku zaradi občutka zapuščenosti. Okoli šestega leta sinovi pokažejo izrazito zanimanje za "moške zadeve" in oče postane primarni starš, seveda pa je tudi vloga mame še naprej zelo pomembna. V tem obdobju je treba razvijati otrokove sposobnosti in veščine ter smisel za igro. Dečki poskušajo posnemati očeta ali kakšnega drugega moškega, oče pa mora biti na razploago sinu, čeprav ga ta občasno ignorira. V tem obdobju uživajte z otrokom, saj ga bodo že kmalu bolj privlačili prijatelji.

Dober moški mentor
Od 14. leta dalje začnejo dečki iskati svoje mesto v zunanjem svetu, starši pa morajo biti pozorni, da ima sin primeren vzor oziroma mentorja, da ne bo gradil svoje osebnosti izključno v družbi vrstnikov. To je lahko športni trener, sosed z zanimivim konjičkom ... Cilj je razvoj samospoštovanja in odgovornosti. Dečki v tem obdobju pogosto postanejo sramežljivi, nemirni in iščejo odgovore na pomembna vprašanja ter nove izzive. Adolescenti stremijo za nečim višjim, tako hormonsko kot fizično so zmožni sprejeti vlogo odraslega, in če jim starši pri tem ne pomagajo, lahko pride do težav. Pomembno je, da mladeničev duh pritegne nekaj pozitivnega in ustvarjalnega, saj bo sicer izpostavljen nevarnostim tveganega vedenja – alkoholu, drogam, kriminalu, kar je nočna mora slehernega starša.  

Mama jih uči o ženskah
Mama lahko sina nauči veliko o življenju in ljubezni. Njena pomoč je neprecenljiva za samozaupanje v odnosu do nasprotnega spola. Ona je njegova ''prva ljubezen'', zato mora biti nežna, igriva, polna spoštovanja in brez želje, da bi vladala njegovemu svetu. Mama lahko sina nauči, kaj imajo rada dekleta: fanta, s katerim se lahko pogovarjajo, ki ima smisel za humor, ki je obziren in ima lastne ideje ter stališča. Starš nasprotnega spola je pogosto bistven za otrokovo spoštovanje.

Ni treba, da so vsemogočni
Najpomembneje je, da so starši vedno ob otroku, ko ima težavo ali je v dvomih, in mu zagotovijo občutek varnosti. Pomagati mu je treba, da vzpostavi ravnotežje med močjo in intelektom, saj sodobni svet ne potrebuje moških, ki bi se ruvali z bivoli. Moški prihodnosti je pogumen in odločen, hkrati pa občutljiv in poln ljubezni do drugih, če ga le pravilno usmerite.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.