Magazin
34 ogledov

Pohvale dvignejo samozavest

Zdrava mera samozavesti bo otroku že zgodaj prišla zelo prav. (Foto: Shutterstoc Žurnal24 main
Otroku pokažite, da cenite njegovo pomoč in ustvarjanje.

Samozavest otroku omogoča, da z lahkoto spleta prijateljske vezi in da ga v šoli ni sram pokazati svojega znanja. K razvoju njegovih sposobnosti veliko prispevajo starši. Najpomembnejši je seveda zgled, otrokovo samozavest pa lahko okrepite tudi s pravilnim ravnanjem.

Pozitivna spodbuda
Kadar otrok ustvari umetnino iz gline, prebere novo knjigo ali vam pomaga pospraviti stanovanje, ne skoparite s pohvalami. Tako mu boste pokazali, da cenite njegovo delo in da je sposoben biti uspešen pri tem, kar počne.

Ne zasmehujte ga
Zasmehovanje zaradi napak ima nasproten učinek od pohvale in lahko otroka zelo prizadene, čeprav se vam zadeva ne zdi nič takega. Že to, da se vam zdi, da je narisal mačko s smešnimi ušesi, bo v otroku vzbudilo neprijetne občutke. Raje se osredotočite na dobre plati.

Naučite jih odločanja

Otrok bo veliko samozavesti pridobil tudi s tem, da bo kakšno odločitev sprejel sam. Začnite z majhnimi stvarmi – naj se najprej odloči, ali bo obul modre
ali rjave čevlje, nato nadaljujte s stvarmi, ki zahtevajo več premlevanja dejstev.

Humor je pomemben
Smejte se lastnim napakam in otroku pokažite, da se ljudje tudi motijo in nihče ni popoln. Naučili se bodo, da samozavest ni rezervirana za popolne ljudi.

Povejte jim, zakaj jih cenite
Otroci morajo občutiti starševsko ljubezen in obenem vedeti, da jih nimate radi samo zato, ker so vaši otroci, temveč da cenite tudi njihove sposobnosti. Povejte jim to, svetujejo strokovnjaki z ameriškega državnega centra za mentalno zdravje. Preprosto recite "Všeč mi je, kako lepo znaš narisati drevo", "Res sem ponosna, da znaš tako dobro računati" ali kaj podobnega. Počnite to čim pogosteje, pazite le, da vas ne zanese predaleč, saj tudi nekaj kritike pride prav, če je upravičena in konstruktivna.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.