Magazin
10 ogledov

Porod stresen kot vojna

porod Shutterstock
Posttravmatski sindrom ponavadi pripisujejo preživelim v vojni, prometnih nesrečah in naravnih katastrofah. Vse večkrat pa ga povezujejo tudi s porodom.

Posttravmatski stres je po porodu mnogokrat napačno diagnosticiran in zaradi tega tudi napačno zdravljen. Najnovejša raziskava o posttravmatskem sindromu po porodu govori o treh odstotkih žensk, ki ga doživijo po porodu. Težave se lahko pojavijo takoj po porodu ali šele nekaj mesecev po njem, in če ženska ne dobi ustrezne pomoči, so lahko težave dolgotrajne ter bistveno zaznamujejo zgodnje obdobje materinstva.

Trajne posledice

"Bojijo se za svoje življenje in za življenje otroka," pravi psihologinja Debra Creedy, ki je izvedla raziskavo. V raziskavi je bilo udeleženih več tisoč novopečenih mater, ki pred porodom niso imele nobenih psihičnih težav. "Če se ne soočijo s čustvi, lahko to pusti trajne posledice," razlaga psihologinja.

Napadi panike in nočne more

Čeprav je na prvi pogled posttravmatski stres podoben poporodni depresiji, v resnici ni tako. Simptomi poporodne depresije so enaki običajni klinični depresiji, v mejnih primerih lahko pride do obsesivnega strahu za otroka ali pa obratno – mati želi otroka poškodovati. Pri posttravmatskem stresu pa zaradi podoživljanja poroda prihaja do napadov panike, nočnih mor, neobičajnih občutkov žalosti in odtujenosti.

Število se povečuje

Soustanoviteljica Birth Trauma Association Maureen Treadwell verjame, da se število žensk s posttravmatskim sindromom povečuje. Porodna izkušnja je lahko povod za resne čustvene težave v obdobju po porodu. V nekaterih primerih je porod travmatična izkušnja, čeprav je na zunaj videti, da je bil nezapleten. Splošno prepričanje, da je porod nekaj lepega in celo mističnega, pa lahko samo pripomore k slabemu počutju porodnice. Otroci se rojevajo vse večji in težji; ženske se odločajo za prvega otroka kasneje; oboje naj bi po mnenju strokovnjakov vplivalo na težak porod in posledično na možnost posttravmatskega stresa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.