Magazin
449 ogledov

Kdaj telovaditi po porodu?

telovadba nosečnica raztegovanje Shutterstock
Večina novopečenih mamic si želi čim prej po porodu priti nazaj v formo in imeti postavo kot nekoč. Telovadba je le eden od načinov. Kako in kdaj začeti?

Ginekologi in porodničarji priporočajo, da je po porodu dobro začeti z vadbo postopoma. Sicer vam bosta vaš izbrani ginekolog ali babica priporočila, da z vadbo počakate šest tednov po porodu, vendar je odvisno od posameznice, kako se počuti. Na splošno velja, da nosečnice, ki so  telovadile že med nosečnostjo in so imele porod brez težav, lahko po porodu, ko začuti, da imajo  dovolj moči, že začnejo z lahko vadbo. Priporočeni so tridesetminutni sprehodi trikrat na teden, prilagojene skledce in raztegovanje.

Tiste, ki so rodile s carskim rezom, naj počakajo z vadbo od šest do osem tednov. Telovadba se začne s sprehodi, ki bodo tudi pospešili celjenje. Ženske, ki med nosečnostjo nise bile aktivne, naj začnejo z vadbo počasi in postopoma, dobrodošel je posvet z ginekologom.

Kako in česa se lotiti?

Za zdrave ženske strokovnjaki priporočajo najmanj 150 minut na teden zmerne aerobne vadbe po porodu. Najbolje je, da se minute porazdelijo čez cel teden. Po porodu so primerni še sprehodi, raztegovanje, lahka vadba ali plavanje. Pri telovadbi je lahko dojenček prisoten, ali v vozičku med sprehodom ali pa na tleh med vadbo doma.

Pri vadbi si je dobro vzeti malo več časa za ogrevanje. Izogibajte se pretirani utrujenosti, pijte veliko tekočine ter nosite primeren nedrček. Če pri telovadbi občutite bolečino, takoj prenehajte z aktivnostjo, prav tako, če se pojavi svetlo rdeč izcedek iz nožnice. Pred telovadbo otroka podojite ali iztisnite mleko iz prsi. To vam bo omogočilo lažje razgibavanje. Po štirih ali petih mesecih dojenja pa bo imela fizična aktivnost manj vpliva na mleko.

Blagodejen vpliv na telo

Morda je telovadba za novopečene matere zadnja stvar, na katero pomislijo, vendar bo telo zelo hvaležno. Redna vadba pomaga pri izgubi odvečne teže, obnavlja mišice, napolni z energijo, izboljša počutje, odganja stres in morebitno poporodno depresijo. Telovadba ne vpliva na dojenje, količino ali sestavo mleka, niti ne vpliva na rast dojenčka. Nekatere raziskave sicer kažejo, da lahko intenzivna fizična aktivnost vpliva na povečanje mlečne kisline v materinem mleku, ki postane kislega okusa, kar pa dojenčku ne bo všeč. Če mati doji, je tako bolje, da telovadi zmerno ter pije zadostne količine tekočine.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.