Magazin
52 ogledov

Po porodu hujšajte počasi

Počasno izgubljanje telesne teže vas bo pripeljalo do dolgoročnih rezultatov. Žurnal24 main
Med nosečnostjo ženske v povprečju pridobijo okoli 15 kilogramov, medtem ko jih s porodom izgubijo pet. Da bo boj z odvečnimi kilogrami lažji, vam ponujamo nekaj nasvetov za bolj zdravo hujšanje.

Kilogrami se med nosečnostjo kopičijo postopoma in prav takšno mora biti njihovo izgubljanje po porodu. Ste že slišali pravilo, devet mesecev gor in devet mesecev dol? Če se boste ravnali po njem, boste kilograme izgubljali na bolj zdrav način.

Začnite počasi
Do trajnega uspeha vas bo pripeljala kombinacija zdrave prehrane in telesne aktivnosti. A z dieto morate začeti postopoma. Naj vas ne zavedejo diete slavnih mamic, ki so le v mesecu ali dveh po porodu skočile v svoje stare kavbojke. Realnost je precej drugačna, nekatere ženske se s težo borijo več mesecev ali celo let. Težo morate izgubljati počasi, saj je hitro hujšanje zdravju škodljivo, rezultati pa le kratkotrajni.

Poslušajte telo
Telo potrebuje po porodu okoli šest mesecev, da se vrne v normalno stanje. Telo za to potrebuje energijo, kakor tudi za ostale naloge, ki vam jih prinaša materinstvo, zato se takoj po porodu ne odločite za dieto. Prve tri mesece bodite še posebej pazljivi in ne zmanjšujte dnevnega vnosa kalorij, ampak se raje osredotočite na uživanje polnovrednih živil.

Z dojenjem bodo izginili tudi kilogrami. © iStockphoto

 
Jejte raznoliko
Novopečene mamice dnevno "proizvedejo" okoli 850 mililitrov mleka, za kar telo potrebuje okoli 500 dodatnih kalorij. Dojenje pa od vas zahteva tudi raznolika živila iz vseh skupin. A ne skrbite, ravno dojenje je pogosto najbolj učinkovit način izgubljanja kilogramov.

Preveč telovadbe lahko škodi
Čeprav je preveč telovadbe takoj po porodu lahko škodljivo, pa to še ne pomeni, da morate dneve presedeti na kavču. Z gibanjem začnite počasi – najprej se odpravite na sprehod, nato poskusite z vajami za raztezanje. Intenzivnim vajam se vsaj do prvega pregleda po porodu raje izognite. Z zdravnikom se posvetujte, koliko in kako telovaditi in telesno aktivnost stopnjujte skladno z njegovimi priporočili.

Na dieto po treh mesecih
Po treh mesecih, ko se telesna energija v celoti povrne, uredi pa se tudi menstrualni ciklus (kar pa ni nujno), lahko začnete z dieto, ki pa ne sme biti prestroga – temeljiti mora na zdravi prehrani. Jejte vsaj pet manjših obrokov dnevno in nikar ne pozabite na večje količine sadja in zelenjave in na zadostne količine vode. V tem obdobju lahko povečate tudi svojo telesno aktivnost. Vadite vsaj trikrat na teden po štirideset minut. Tiste, ki se s telesno aktivnostjo pred nosečnostjo niste ukvarjale, se vsak dan z otročičkom odpravite na sprehod. Pri izgubi kilogramov vam bo najbolj pomagal prav on – najboljša telovadba je skrb zanj, nošenje ali porivanje vozička. Ko pa se bo otročiček začel kobacati, bo vaša poraba kalorij nenadoma narastla.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.