Magazin
19 ogledov

Doječe matere odzivnejše na jok

dojenje Žurnal24 main
Možgani mater, ki svojega otroka dojijo, so odzivnejši na dojenčkov jok kot možgani mater, ki ne dojijo.

Po rezultatih nove raziskave se vez med materjo in otrokom zaradi dojenja bolj krepi, kar pa ni tako presenetljivo. Zdaj za to obstaja razlaga – do tega pride zaradi sprememb v materinih možganih. Možgani doječih mater so bolj odzivni na otrokov jok kot možgani mater, ki ne dojijo, so ugotovili raziskovalci. Ta dvig aktivnosti se pojavi v predelih možganov, ki so povezani z vedenjem. Ugotovitve samo potrjujejo, da je dojenje zelo koristno. Materino mleko je najboljši vir hranil za dojenčka, dojenje pa povezujejo z boljšim zdravjem in rezultati otroka v kasnejših letih.

Možganska dejavnost pospešuje materino občutljivost do otroka, ki začne komunicirati s svetom. Raziskovalka Pilyoung Kim je s sodelavci pod drobnogled vzela sedemnajst novopečenih mater. Devet od njih je dojilo, medtem ko jih je osem uporabljalo umetno mleko. Med dvema in štirimi tedni po porodu so materam slikali možgane, medtem ko so poslušale jok svojega otroka in drugih novorojenčkov. Pri doječih materah je bilo opaziti večjo možgansko aktivnost.

Večja empatija

Raziskovalci pa so vedenje mater preiskovali tudi doma. Posneli so jih med igro s svojimi otroki, starimi od tri do štiri tedne, ocenjevali pa so njihovo predanost, občutljivost in ljubezen. Ne glede na to, ali so matere dojile ali uporabljale umetno mleko, so imele vse enako povečano občutljivost. Predeli možganov, ki se aktivirajo, bi lahko bili odgovorni za empatijo. Povišana aktivnost pa tako materi pomaga pri boljšem razumevanju otrokovih občutij in odzivanj, še ugotavljajo raziskovalci. Možno je tudi, da hormoni, ki se sproščajo pri dojenju, prispevajo k spremembam možganov in vedenja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.