Magazin
159 ogledov

5 nasvetov za dojenje

Poskrbite za pravo vzdušje. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Čeprav je tako naravno, dojenje mnogim mamicam povzroča težave. Ponujamo vam pet namigov, s pomočjo katerih bo dojenje morda lažje.

Premagajte občutek napetosti
Občutek napetosti v dojkah premagate tako, da pred začetkom dojenja z roko iztisnete malo mleka. To naredite tako, da s prstom večkrat pritisnete nad in pod kolobarjem. S tem boste zmanjšali napetost, dojenček pa bo lažje objel bradavico. Če so vaše prsi tako polne, da mleko ne izteka več, na dojke za nekaj minut položite topel vlažen obkladek, ko pa dojenček med dojenjem zaspi, vi pa v prsih še vedno čutite napetost, lahko mleko izsesate s prsno črpalko. Če se le da, dojite podnevi in ponoči, osem do dvanajstkrat na dan.

Pravilen položaj
Dojenje bo prijetnejše za vas in dojenčka, če boste izbrali pravilen položaj. Pomagajte si z blazino za dojenje, ki ima obliko podkve in se prilega okoli pasu, med dojenjem pa lahko nanjo naslonite roko. Dojite v mirnem, zatemnjenem in ne pretoplem prostoru. Med dojenjem naj bo dojenček v celoti obrnjen proti vam. Z eno roko ga primite za zadnjico, s komolcem podprite njegovo glavico. Z drugo roko podprite dojko, dojenčka požgečkajte po spodnji ustnici in ga, ko odpre usta, hitro povlecite k sebi. Otročiček naj z usti objame cel ali vsaj večji del kolobarja.

Leva in desna
Ne pozabite, da je dobro, da dojke med dojenjem enakomerno obremenite. Vsako dojenje začnite z dojko, iz katere nazadnje niste dojili. Da ne bi pozabili, katera dojka je na vrsti, vam bodo v pomoč zapestnice za dojenje, ki vas opomnijo, ali morate otroka podojiti na levi ali desni strani (zapestnice so na voljo v trgovinah z otroško opremo ali preko spleta). Lahko pa si pomagate tudi z drobnimi sponkami, ki jih pripnete na modrček.

Konec dojenja
Dojenja je konec, ko je dojenček sit, velikokrat pa se zgodi, da dojenček na dojki zaspi kar med dojenjem (da bi se temu izognili, poskrbite, da dojenčku med dojenjem ne bo prevroče). Ker imajo dojenčki naravni refleks za preživetje in se bradavice oprimejo še bolj, če jih med dojenjem nekdo zmoti, bodite pri prekinitvi dojenja nežni. Če želite dojenje za trenutek prekiniti ali dojenčka prestaviti na drugo dojko, mezinec nežno potisnite med ustni kot doječka in kožo bradavice.

Občutljive bradavice

Občutljivost bradavic lahko zmanjšate z mrzlo krpo, ki jo med posameznimi dojenji položite na dojke. Če imate bolečo le eno bradavico, poskusite dojiti z drugo toliko časa, dokler se ta popolnoma ne pozdravi. Razpokane ali občutljive bradavice po dojenju posušite na zraku. Celjenje razpokanih bradavic lahko pospešite kar z lastnim mlekom – ko se razpokana bradavica posuši, iztisnite kapljico mleka in z njim premažite bradavico. Pomagate si lahko tudi z mazili, ki jih dobite v lekarnah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.