Magazin
45 ogledov

Dojenje bolj zdravo kot mleko v prahu

Če je le možno, naj mati otroka doji. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Hrana v prvih dneh novorojenčka vpliva na njegovo kasnejše zdravje.

Novorojenčki, ki so jih matere dojile, so imeli pri treh letih starosti nižji krvni pritisk kot dojenčki, ki so jih hranili z mlekom v prahu, saj to vsebuje večje količine beljakovin. Poleg pritiska so imeli dojeni otroci tudi malenkost večji obseg glave. Do takšnih ugotovitev so prišli francoski raziskovalci z univerze Claude Bernard. 

Kakšne so dolgotrajne posledice krvnega pritiska in velikosti glave ter ali bodo z leti izginile, raziskovalci (še) ne vedo. Potrebne so še obširnejše raziskave, ki spremljajo rast in razvoj otrok v daljšem obdobju.

Materino mleko velja za najboljše hranilo, ki ga dojenček lahko dobi, čeprav vsebuje manj vitamina D kot mleko v prahu. Nekatere novopečene mamice se odločijo, da ne bodo dojile, druge pa zaradi bioloških težav, delovnega mesta ali drugih faktorjev dejansko ne morejo dojiti.

Raziskava je zajela 234 otrok, starih manj kot teden dni, ki so bili razporejeni v tri skupine. Prvo skupino so matere dojile štiri mesece, dojenčki v drugih dveh skupinah pa so uživali le mleko v prahu, eni z manj beljakovinami, drugi z večjimi količinami, oboji pa so prejeli dovolj beljakovin.

Pri petnajstih dnevih starosti so imeli otroci, ki so jih dojili, v krvi nižje stopnje inzulina kot drugi, razlika pa se je zabrisala do devetega meseca starosti. Pri treh letih med skupinama otrok ni bilo razlike pri telesni dolžini, teži ali vsebnosti maščob, le pri otrocih, ki so uživali mleko v prahu, so opazili v povprečju za polovico centimetra manjši obseg glave.

Če novorojenčkov ni mogoče dojiti, bi morali po mnenju strokovnjakov uživati mleko, ki proizvaja enake hormone in rast kot pri dojenih otrocih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.