Magazin
210 ogledov

Prihaja čas dobrih dejanj

miklavž Shutterstock
Nekega davnega dne je dobrosrčni svetnik Nikolaj trem hčeram nekega siromaka vrgel skozi okno tri kepe zlata; presrečne siromašne deklice so dobile doto in z njo tudi ženine.

Tako legendo o Miklavžu opisuje zbirateljica ljudskega izročila Dušica Kunaver. “V spomin na to davno legendo sveti Nikolaj, ki ga je naše ljudstvo prekrstilo v svetega Miklavža, še danes prinaša otrokom darila skrivaj, ponoči. Še bolj pa so otroci veseli 'živega' Miklavža ter njegovih obhodov po mestih in vaseh. V starosvetni slovenski vasi so Miklavža spremljali tudi angeli in parkeljni. Vaški fantje so se predvsem radi preoblačili v parkeljne in v Miklavževem spremstvu rožljali z verigami ter strašili otroke in dekleta, a dobri Miklavž jih je vedno znal umiriti, “ pripoveduje Kunaverjeva.

Prvi od treh dobrih mož

Iz Miklavža je v Ameriki nastal Božiček, otroke v Rusiji in drugih nekdanjih komunističnih državah je obiskoval dedek Mraz. Nekoč je Miklavž prinašal jabolka, ki so predstavljala kepo zlata, kot so jo ponoči na skrivaj dobile hčerke brez dote. Zraven jabolk, pozneje pomaranč, sta bila suho sadje in šiba – za vsak primer ... Zdaj otroke po navadi obiščejo vsi trije dobri možje, ki ne obdarujejo več s suhim sadjem in jabolki, zato jim včasih celo zmanjka zamisli. Kar nekaj jih bomo ponudili v Božičnem magazinu, ki bo izhajal ob petkih in sobotah ves december. Pokazali vam bomo, kako doma narediti jaslice in prav posebne okraske, poiskali izvirna voščila in odlične recepte ter napovedovali veselo decembrsko dogajanje.

Kosmati, rogati in strašni

Miklavž je na poti k bolnemu dečku parkeljnu odsekal krempelj. Ker mu ga je pozneje vrnil, mu je parkelj obljubil: “Ti k bolnim, slabim, ubogim in pridnim, jaz pa grem spet k nemarnim.” Od tistega časa parkeljni spremljajo Miklavža.

Lara | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Miklavž lahko prinese darila vsem otrokom, ker mu pomagajo parklji, je prepričana šestletna Lara Mrva, ki je z nami poklepetala o Miklavžu.

Poznaš Miklavža in parklja? Kdo sta?
Miklavž je tak kot dedek Mraz, samo da mu je ime Miklavž. Parkelj hodi zraven njega. Parklja sem videla samo tako, da je bil kot en piškot, samo bolj trd in s črnimi očmi. V živo parklja še nisem videla.

Pa misliš, da parkelj pride z Miklavžem, ko ti ta prinese darilo? Kdaj ti Miklavž prinese darilo?
Miklavž mi da darila ponoči, ko jaz spim. Mislim, da z njim pride tudi parkelj. Parkelj hodi zraven, če otroci niso pridni. Meni pa nič ne naredi in se ga tudi ne bojim.

Kaj pa po tvojem mnenju Miklavž dela poleti?
Poleti Miklavž počiva in razmišlja, kakšna darila bo kupil otrokom.

Kje pa kupi darila in kje dobi denar zanje?
Darila kupi v trgovini. Kje dobi denar, pa ne vem.

Kaj pa ti Miklavž prinese? Misliš, da obdari vse otroke? In kako mu to uspe, ima posebno moč ali kakšne pomočnike?
Lani mi je prinesel pojoči grad, letos pa si želim barbiko s krili. Enkrat gre k enemu otroku, potem pa k drugemu, tretjemu. Pomagajo mu parklji, zato drugih pomočnikov ne potrebuje.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.