Magazin
22 ogledov

Preverite, ali je igrača varna

igrače Shutterstock
Umikov neprimernih igrač je vse več. Bodite pozorni na opozorila.

Ta teden je Zveza potrošnikov slovenije (ZPS) opozorila na kar tri igrače, ki jih je bilo treba zaradi neustreznih varnostnih standardov umakniti iz prodaje. Tokrat gre za igrače konjiček lili, dojenček voice and light doll in lesene kocke animal stacking box, tovrstnih opozoril pa je vse več. “Če imate takšno igračo doma, naj se otrok z njo ne igra. Odnesete jo lahko v trgovino, kjer ste jo kupili, pravico pa imate tudi do vračila kupnine,” poudarjajo na ZPS.

Kemikalije in drobni delci

Igrače so lahko nevarne bodisi zaradi strupenih materialov, iz katerih so izdelane (pogosto gre za neustrezno plastiko ali barve), bodisi zaradi svoje oblike in sestave. Predvsem igrače, namenjene malčkom, ne smejo vsebovati majhnih delcev, ki se ločijo od igrače in jih otrok zato lahko med igro zaužije ali vdihne.

Tudi oblačila so nevarna

Zaradi vrvic, v katere se otrok lahko zaplete, ali škodljivih barvil bodite pozorni tudi na oblačila. Prednost dajte ekološkim materialom.

Spremljajte objave na portalu ZPS

Obveščanje. ZPS na svojem spletnem portalu Zps.si redno objavlja obvestila o umiku neustreznih izdelkov iz prodaje, zato je pametno redno preverjati, ali je katera izmed igrač, ki jih ima otrok doma, na črni listi. Opozorila preverite tudi pred nakupom novih igrač, saj se kljub umiku lahko zgodi, da škodljivo igračo še najdete v kakšni od trgovin.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.